Резултатите от ново мащабно изследване показват, че замяната на пилешкото месо може значително да понижи риска от рак на гърдата.

Американски учени установяват, че приемът на голямо количество червено месо е свързано с повишен риск от развитие на инвазивен рак на гърдата. Но ако се похапва повече пилешко, пуешко или патешко, рисковете намаляват.

Инвазивен рак на гърдата от червено месо

Червеното месо и досега се смяташе за вероятен канцероген. Изследването е още едно доказателство, че яденето на червено месо може да е свързано с повишен риск от развитие на рак на млечната жлеза.

В рамките на изследването изследователите анализират нивата на потребление и начин на приготвяне на месо, като наблюдавали 42 012 жени в рамките на 7 години.

За периода на наблюденията била поставена диагноза за 1 536 случаи на инвазивен рак на млечната жлеза.

Учените определили, че при участничките, които приемали най-голямо количество червено месо, рискът от развитие на рак на млечната жлеза, бил с 23% по-висок, отколкото при тези, които го приемали в минимални количества.

Жените, които похапвали повече пилешко, били с 15% по-нисък риск от развитие на заболяването. Сравнението е с тези, които си позволявали минимално количество месо.

На резултатите не повлияли и фактори като физическа активност, затлъстяване и употреба на алкохол. Не е установено също, че няма никаква връзка между начина на приготвяне на месо и риска от рак на млечната жлеза.

Как пилешкото намалява риска от рак на гърдата

Самият механизъм, с помощта на който употребата на месо понижава риска от рак на млечната жлеза, засега е неясен, но изследването предоставя доказателства, че замяната на червеното месо с пилешко може да помогне за намаляване на заболеваемостта от рак.

Яденето на червено месо не за първи път се свързва с повишаване на риска от развитие на рак. През 2014 г. изследване, проведено от Факултета по обществено здравеопазване към Харвардския университет, установява връзка между високите нива на потребление на червено месо в младостта и повишен риск от развитие на рак на млечната жлеза.

Тогава за намаляване на риска от рак се препоръчваше червеното месо да се замени с пилешко, бобови, ядки и риба.