Лятото – през това време от годината не можем да си позволим да боледуваме. Но все пак как да предотвратим появата на редица болести, които най-често ни безпокоят през летните месеци.

Макар и до началото на лятото у нас да остават около 10 дни, синоптиците прогнозират температурите още в края на тази седмица да достигнат типични за края на юли стойности – 35-37 градуса по Целзий.

Горещите дни през лятото често предизвикват развитието на множество заболявания.

Високата температура на околната среда, силното слънце и повишената вероятност от обезводняване на организма водят до нарушения в различни органи и системи на организма. В настоящата статия ние ще разкажем на нашите читатели за най-честите заболявания, който възникват през късната пролет и цялото лято.

Главоболие и мигрена

Ако имате предразположеност към главоболие и мигрена, то горещото време може да превърне за вас в наистина непоносимо. Най-силният фактор, предизвикващ главоболие през лятото е обезводняването.

Затова е нужно да обръщате внимание на това какво пиете. На жените се препоръчва в горещите дни да изпиват по 8-10 чаши вода, а на мъжете 10-12.

Ако набавянето на течностите не успокоява болката и неразположението е прекалено непоносимо, тогава можете да се обърнете към болкоуспокояващите препарати. Също избягвайте престоя под откритите слънчеви лъчи в периода от 11 до 16 часа. Задължително използвайте шапки.

Топлинен удар

Това е класическо лятно заболяване, което може до доведе до фатален изход, ако засегнатия не бъде оказана помощ навреме. Топлинният удар възниква при силно прегряване на тялото. Симптомите на топлинния удар могат да бъдат ускорен пулс, затруднено дишане, висока температура и загуба на съзнание.

За да изключите вероятността от настъпване на топлинен удар е необходимо да избягвате продължително пребиваване на слънце в периода – от 11 до 16 часа. Носете светли дрехи, които покриват цялото ви тяло.

Обезателно слагайте шапка на главата. В горещо време е необходимо да се пие много вода и да се избягват тежките физически натоварвания.

Подсичане или потница

Подсичането – това е червен обрив, който се появява вследствие на прекомерното въздействие на топлина и влагата върху кожната повърхност. Потницата може да се развие вследствие на блокиране на потните жлези.

Ако имате предразположеност към този проблем, то е възможно да избегнете появата на обрива като поръсите проблемните места с царевично нишесте, с талк или като използвате лосион. Ако потницата не премине за 2 седмици, то следва да се обърнете към лекар. За предотвратяване появата на обрива се препоръчва редовни да си вземате душ.

Хранителни отравяния

Остри чревни инфекции – това е още един типично летен проблем. Поради високата температура хранителните продукти се развалят много по-бързо, отколкото в което и да е друго време от годината.

Много от нас вероятно не знаят, че дори и хладилника невинаги спасява продуктите от разваляне.

Особено рисковани са месата и колбасите, които се вземат на пикник. Имайте предвид, че на различните видове меса им са необходими само няколко часа престой на висока температура, за да започне процесът на гниене и размножаване на бактериите.

Затова внимателно следете за свежестта на хранителните продукти и особено на месните. По-често мийте ръцете си и в никакъв случай не консумирайте немити плодове и зеленчуци. Зеленолистните зеленчуци също така внимателно следва да се измиват.