Хормоните и сексът се намират в неразривна връзка един с друг. Известно е, че интимните ласки способстват за увеличаване образуването на хормони и обратно, наличието на определени хормони в организма на човека влияе на неговото сексуално поведение.

На практика редовното правене на секс способства за увеличаване на количеството на хормони като кортизон и адреналин, стимулиращи функцията на мозъка и повишаващи способностите на човек да се концентрира.

Също така подобряват възможностите на човек да мисли творчески и предотвратяват появата на мигрена.

Хормоните на секса се синтезират в ендокринните жлези, основно в хипофизата. Именно от нея зависи функцията на останалите жлези – щитовидна, надбъбречни, яйчници. Хормоните се подразделят на женски, мъжки и общи.

Женски хормони

Основните са естроген, прогестерон, пролактин и окситоцин. Нека да разгледаме всеки от тях поотделно.

Естроген – най-важният женски хормон, като клас се подразделя на естрон, естриол и естрадиол.

Този хормон отговаря за редовността на менструалния цикъл, за формиране на вторичните полови белези при момичетата – за растеж на косми в срамната област и в подмишниците, за формирането на млечни жлези и за формите на таза, спомага за подготовката на зачеването и за раждането и отговаря за майчинския инстинкт.

Нормалното ниво на естроген в женския организъм се забелязва веднага – дамата изглежда младолика и привлекателна, нейната кожа и коса са в нормално състояние и има позитивно отношение към живота, тя е и сексуална.

Естрогенът действа успокояващо на организма и то дотолкова, че в някои държави го дават на мъжете в затворите за потискане на агресията.

Ако женските хормони са в недостатъчно количество, са възможни негативни последствия. Така например недоимъкът на естроген влияе неблагоприятно върху паметта и умствените способности.

Именно поради това в период на бременност и менопауза, когато нивата на естрогена се понижават, жените започват по-често от обичайното да забравят.

Същевременно излишъкът от естроген способства за натрупване на мазнини в организма. Това свойство на този хормон започна широко да се използва в някои животновъдни стопанства, където за по-бързото наддаване на животните, се добавя естроген към тяхната храна.

Освен това твърде високото ниво на този женски хормон може да доведе до спонтанни аборти, възникване на някои заболявания като миома на матката, предтуморни и туморни заболявания.

Прогестерон – стериоден хормон, който се образува от холестерол и спомага за зачеването и за нормалното протичане на бременността.

Често го наричат хормон на родителския инстинкт. Благодарение на прогестерона преди раждане в организма на жената преди раждане протичат изменения и млечните ѝ жлези се подготвят за лактация.

Мъжки хормони

Андрогените са свързани не само със секса както погрешно смятат някои. Те активно влияят на всички процеси на жизнената дейност на мъжкия организъм. Благодарение на тях се активизира обмяната на веществата, растат косми, кости.

Тестостерон – основният мъжки хормон се образува в тестисите и надбъбречните жлези. Благодарение на тестостерона мъжът трупа мускулна маса, расте му брада, тембърът на гласа му се понижава, повишава се сексуалната му активност. Това става явно в периода на пубертета, когато нивата на този хормон се покачват бързо.

Тестостеронът влияе върху поведението и наднормените му нива обуславят агресивното поведение, което може да доведе до нежелани и дори непредвидими последици. Според някои учени този хормон стимулира образуването на естественият аналгетик – енкефалин, който прави човека невъзприемчив към болката.