Левзеята е тревисто растение, височината на което често достига 2 метра, отнася към семейството на сложноцветните.

Коренището на растението е грубо и плътно, от него излизат малко количество корени, стъблото е изправено, листата са гладки и достатъчно големи, съцветията големи, под формата на кръгли кошнички, и се крепят на върха на стъблата.

Цветът на левзеята е виолетов, като цъфти от юни до август, семената съзряват през септември.

Левзея – лечебни свойства

Смята се, че това растение може да избави човек от 14 болести, да го подмлади и да го направи силен.

Екстрактът от растението благотворно влияе на централната нервна система, отлично тонизиращо средство е, което може да излекува човек от апатия, хронична умора, депресия, левзеята съществено увеличава работоспособността.

Растението подобрява обмяната на веществата и кръвообращението, притежава разширяващо кръвоносните съдове действие, способствайки за регулиране на кръвното налягане.

Употребата на лекарствени средства, създадени на основата на растението, позволяват понижаване на нивата на кръвната захар, препоръчва се на хора, страдащи от захарен диабет.

С помощта на корен от левзея народните лечители се опитват да борят алкохолизъм, импотенция, безсъние и прекомерна раздразнителност.

Също така ускорява заздравяването на рани и фрактури, помага за възстановяването на организма след тежки и изтощителни заболявания, подобрява също и снабдяването на клетките с хранителни вещества.

Левзея – лекарствени форми

Най-често като лечебно средство се използва коренът на растението, събира се в периода септември октомври, като най-голям благотворен ефект върху човешкия организъм оказва коренът на възраст 3-4 години, когато размерите на коренището са доста внушителни.

Процесът на заготовка на корена е следният – основата на бъдещото лекарствено средство, измъква се от земята, изчиства от пръста под течаща вода, след това в продължение на седмица се държи на слънце – приблизително един метър над земята, ако коренището е твърде голямо, се разрязва на няколко части.

Основното изсушаване се прави на открито или в топло и сухо помещение. Може да се извърши и процедура в сушилня или в шкаф за сушене, но при температура не по-висока от 50-60 градуса.

Изсушеното растение запазва свойствата си в продължение на 2 години.

Рецепти

От корените на левзеята народните лечители приготвят настои, отвари и екстракти, които се препоръчва да се приемат при нервни разстройства, хронична умора, липса на сили.

Настои от левзея – 100 грама стрит корен се залива с ½ литър водка и се оставя за 10-15 дни, след като престои толкова време, се приема по 3 пъти дневно ½ час преди хранене по 40 капки.

Курсът на лечение е с продължителност от около месец, след това трябва да се направи почивка от няколко месеца.

Настои от течен екстракт от растението – екстрактът се залива с водка – съотношение 10 грама екстракт към 100 грама водка, приема се по 2-3 пъти на ден преди хранене по 25-30 капки.

Водни настои – 10 грама от стрит корен се залива с 1 литър вода, приема се по 3 пъти дневно по 1 супена лъжица.

Еротични настои – с помощта на това растение може да се предизвика възбуда, не случайно с негова помощ се лекува импотентност, достатъчно е екстрактът на билката да се добави към чаша червено вино.

Противопоказания и странични ефекти от употребата на растението, използвано широко като билка, не са установени.