Понякога това състояние е дори полезно, но не е добре да се прекалява.

Дълго време се смяташе, че колебанията в настроенията са свързани с неустойчив хормонален фон и недостиг на секс. Сега учените описват истерията като състояние, независещо от възрастта и пола.

Но мъжете отстъпват на нежния пол по този въпрос – на 10 истерични жени се пада 1 мъж-истерик, за сметка на това пък емоционалните изблици при мъжете протича много по-тежко.

Важно е да се прави разлика между истерията като заболяване и „спектакълът на един актьор“. В първия случай това е заболяване, което изисква оказването на помощ от специалист.

По проявленията – смях, сълзи, спазми, затруднено дишане – битовата истерия с много малко се различава от медицинската.

Разликата е в това, че изблиците на натрупаните преживявания човек още може да се контролира, поне в самото начало на истеричните изблици, тъй като наистина болните хора напълно загубват контрол и дори при много голямо желание не могат да прекъснат сцената.

Дълго и щастливо

Женските истерии са полезни за здравето. До това заключение достигна група американски учени, които 10 години изучавали поведението на 2000 участнички.

През годините на изследването се проследила следната закономерност – жените, които дават воля на емоциите, живели много по-дълго от тези, които предпочитали да таят гнева в себе си.

Според специалистите, рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания пряко зависи от поведението в скандалите.

Излишната сдържаност повишава вероятността от преждевременна смърт с 4 пъти.

Поради хормоналните особености жените трябва бурно да изразява своите чувства, ако желаят да живеят дълго, заключават американските експерти. Но експертите мълчат колко се съкращава живота на техните съпрузи.

Наркотици за нерви

Още едно американско изследване навежда на мисълта, че много жени просто си търсят скандалите, допада им и не могат да се спрат.

За да докажат своята теория учените провели експеримент. Те показали на доброволците фотографии на симпатични представители на противоположния пол, които много биха искали да се срещнат с тях.

След време експериментаторите разрушили илюзията и съобщили, че обектът от снимката загубил интерес към тях.

Анализирайки нервната активност в стресовата ситуация, учените регистрирали вещества, подобни по състав на опиатите. Те защитават нервната система от твърде силно безпокойство, стрес и депресии.

Много жени несъзнателно използват естествената защитна реакция като допинг за снемане на натрупаното напрежение.

ПМС – разбери и прости

Учени от Калифорнийския университет решили да установят какви са причините за неадекватните сцени по време на ПМС. Ръководителят на изследването Андрея Рапкина анализирала мозъчната активност на 24 жени с помощта на позитронно-емисионна томография. 12 участници били изследвани в периода на ПМС, 12 – в другите дни на цикъла.

Предварително девойките сами определели каква е тежестта на предменструалния им по шестобалната скала. Също в различните менструации доброволците давали кръв за хормони.

Причина за лошото поведение се оказала, че по време на ПМС се променяло предаването на импулсите в зоните на мозъка, отговарящи за емоциите и контролът на поведение. Следва да се припомни, че нервната система на мъжете и жените по различен начин реагира на дразнителите.

Обратната страна

Въпреки позитивните моменти, наивно е да се предполага, че истеричните сцени удължават живота и пази нервните клетки до дълбока старост. До нея човек може и да не доживее, ако прави скандали без умора и навреме не се обръща навреме към психотерапевти.