Лукът е с малко калории и е богат на витамини, минерали, и антиоксиданти. Този лютив зеленчук се приема, дори и от научната общност като полезен за здравето, тъй като намалява риска от някои видове рак и помага при депресия.
Но сега ново проучване разкрива, че съставка разкрита в лука има протираков ефект.
Изследването е на университета Кумамото в Япония. Според екипа, провел изследването, разкрива, че според анализ на СЗО епителният рак на яйчниците /ЕОС/ е най-честата форма на такъв вид злокачествено заболяване.
5-годишната преживяемост при това заболяване е около 40%, и затова е необходимо по-ефективно лечение.
Въпреки новите случаи на ЕОС са на 10-то място при женските злокачествени патологии, екипът от учени казва, че броят на починалите, заради този тип рак на яйчниците е на 5-то място, но САЩ.
При 80% от пациентките с ЕОС се развива рецидив след началното химиотерапевтично лечение. И с оглед на това изследователите анализирали въздействието на съединение в лука, наречена onionin A, или ONA, при ЕОС.
След изследване на въздействието на съставката в лука в предклиничен модел на ЕОС в клетките, изследователите разкриват, че нарастване на тумора се забавила след въвеждането на съединението, изолирано от лука.
Те също разкрили, че това съединение потиска протуморната активност на миелоидния клетъчен рецептор, който изследователите казват, че е свързан с потискането на антитуморния имунен отговор на лимфоцитите на домакина.
Първо проучване установява противораковия ефект на лука при рак на яйчниците
Освен това при експерименти с мишки, изследователите използвали орални дози от съединението в лука. Резултатите показали увеличена преживяемост и намаляване на развитието на тумора.
Изследователите казват, че тяхното проучване показва, че лукът забавя прогресията на рака на яйчниците, забавяйки прогресията на рака на яйчниците, прекъсвайки протуморната активност на миелоидните клетки.
И добавят, че са открили съставка в лука, която редуцира клетъчната пролиферация на рака на яйчниците, която индиректно се предизвиква от човешките макрофаги.
Вече може да се счита, че съединение в лука е полезно като допълнително лечение за хора с рак на яйчниците, което произтича от неговия супресиращ ефект върху протуморната активация – свързани с тумора макрофаги, и от директна цитоксичност срещу раковите клетки.
Изследователите не са наблюдавали странични ефекти при животните, и казват, че са необходими допълнителни тестове, за да се създаде добавката на основата на това съединение от лука, което може да помогне на хората болни от рак.
И заключават, че тяхното проучване е първото по рода си, което съобщава за противотуморния ефект на лука, или по-скоро съединение в него.
В предходно проучване същият изследователски екип разкрива, че ONA потиска противотуморната активност на миелоидните клетки на домакина.
В предишни наши публикации сме анализирали полезните за здравето свойства на лука, защото е отличен източник на антиоксиданта витамин С, и така помага за неутрализирането на образуването на свободни радикали, за които е известно, че причиняват рак.
Това е още един повод, колкото се може по-често да консумираме лук, и особено жените, още повече, че този пикантен зеленчук се включва към почти всички ястия в българската кухня.
Много хора днес го избягват, заради лошия дъх, който оставя след себе си, но очевидно ползите от него са повече от временните неудобства.