На чаша кафе обсъждаме времето или последните новини. Но никой на закуска не говори за смъртта, например. Макар и това да е толкова обикновено нещо.

Хората избягват прости житейски истини, предпочитайки да се преструват, че не съществуват. Днес ще ви се наложи да ги изслушате.

1. Човек е внезапно смъртен

Престанете да се преструвате, сякаш ще живеете вечно. Признайте факта, че сте смъртни, и смъртта може да настъпи във всеки един момент. Повярвайте, това ще помогне да организирате живота си и да го изпълните със смисъл.

2. Всички, които обичате също са смъртни

Тази истина е много тъжна, затова ви дава повод да се справите с неуредиците на миналото и да възстановите отношенията с тези, които са ви наистина важни.

3. Материалните блага няма да ви направят по-щастливи

Щом влезете в групата на щастливците, които са успели да постигнат зададените материални цели, и ще установите, че парите са само част от общия успех.

4. Пристрастяването по щастието пречи на истинското щастие

Щастието винаги присъства в живота ви. Като го почувствате, разбирате защо е наистина трудно. Щастлив ще бъде само този, който може да се отпусне и да пусне това чувство в себе си.

5. Да жертваш пари е лесно, но време е трудно

Когато отдавате част от времето си на друг човек, тогава променяте и светогледа си. И това време, прекарано с другите, остава вечен спомен в паметта ви.

6. Не можете да направите щастлив всеки

Ако се опитвате да ощастливите целият свят и всеки човек, тогава ще загубите себе си. Ще престанете да опитвате да удовлетворите желанията на другите. Започнете да уважавате своите ценности, принципи и свобода.

7. Не трябва да бъдете идеални

Нереалистичните стандарти са причина за страдания. Повечето от перфекционистите страдат от вътрешния критик, който оспорва всяка тяхна стъпка и ненавиждат сами себе си.

Борете се с него. Не слушайте негативният глас вътре от себе си. Престанете да опитвате да достигнете недостижими стандарти.

8. Чувствата са по-важни от мислите

Нужно е винаги да помним емоциите. Осъзнаването на собствените проблеми е много важно. Въпреки това е необходимо човек да изразява чувствата си, особено тези, които предизвикват трудности и проблеми.
9. Вашите действия говорят по-силно от думите

Бъдете отговорни, умножавайте любовта и доброто.

10. Вашите постижения и успехи няма да значат нищо на смъртния ви одър

Никой не брои пари и не се радва на грамоти на смъртния си одър. Умирайки, ще си помислите за тези, с които сте били приятели, и сте обичали. Така че действайте според тази истина.

11. Талантът не означава нищо без работа и практика

Най-талантливите и най-надарените могат да останат в разбит кораб, ако не се учат на нови неща и не се усъвършенстват вече изградени навици.

12. Има значение само днешният момент

Не го разрушавайте, страдайки за миналото или отнасяйки мислите си в бъдещето. Миналото не може да се контролира. И предсказването на бъдещето също.

Опитите да се направи едното или другото само ни отдалечават от настоящия момент – единствен, който можете да контролирате.

13. На никой не го интересува колко труден е бил животът ви

Вие сте авторът на собствената си биография. Не очаквайте състрадания и започнете да създавате такава автобиография, която самите вие бихте искали да прочетете.