Предстоят му няколко месеца в реанимация.

Англичанин приема симптомите на сепсис за настинка, късното поставяне на диагнозата води до това, че се налага ампутация на левия му крак.

Какво предизвиква толкова бързо развитие на сепсис

На 5 януари, малко преди своя 40-годишен юбилей, Дейвид Кръм играе футбол с приятели. Преди играта почувствал леко неразположение, но помислил, че това е просто настинка.

Вечерта след играта мъжът получава много силна болка. На следващата сутрин състоянието му се влошава.

И заедно със съпругата му отиват на лекар. Специалистът изписва на мъжа силни обезболяващи и го изпраща за домашно лечение.

По-малко от 24 часа по-късно мъжът е хоспитализиран по спешност, в болницата му поставят диагноза сепсис.

Въвеждат го в изкуствена кома и го слагат на операционната маса. Хирурзите отварят левия му крак, за да почистят заразените тъкани.

Резултатите от кръвното изследване показват, че сходните на настинка симптоми били ранни признаци на стрептококова инфекция на гърлото от група А, поради което се развива сепсис.

Лекарите не давали гаранция на семейството на мъжа, че ще успее да доживее до следващия ден. Сепсисът много бързо се разпространява по тялото и може да убие човек до 12 часа.

През нощта на 8 януари честотата на сърдечните съкращения на мъжа пада до критични стойности. Тялото му било в състояние на септичен шок, двата му бъбрека отказали, необходимо било да бъде включен към два апарата за хемодиализа.

Късното поставяне на диагнозата ли води до необратими усложнения

Когато след няколко дни го извеждат от изкуствената кома, бил толкова слаб, че само в рамките на един ден сърцето му спира 3 пъти, вътрешните му органи отказвали многократно.

Лекарите опитали да премахнат заразената тъкан от крака му, но увреждането вече било твърде голямо. Семейството взема решение да се ампутира целия крак.

На 16 януари, на своя рожден ден, мъжът преживява опасната за живота операция. И досега е в критично състояние, предстоят му няколко месеца в реанимация.

Близките на мъжа желаят да привлекат вниманието на обществеността към сепсиса. Твърдят, че ако симптомите бяха разпознати по-рано, кракът му можеше да бъде спасен.

Семейството чрез сайт за благотворителност набира събира пари за протеза и за оборудване на дома. Вече са събрани над 20 000 евро.