В обсъждането вземат участие 16 независими експерти в областта на вирусологията, епидемиологията и разработването на ваксини.

Защо СЗО отказа да признае вируса за глобална заплаха

На проведеното извънредно заседание на СЗО в Женева новият коронавирус, появил се в КНР през декември 2019 г. , не бе признат за глобална заплаха. Но тази възможност все пак остава.

Окончателното решение към настоящия момент по този въпрос е взето след второ заседание на СЗО на 23 януари.

През последното десетилетие СЗО обяви за глобална опасност 5 епидемични взрива – свинският грип през 2009 г., който прерасна в пандемия, епидемията от Ебола в Западна Африка в периода 2013-2016 г., полиомиелит през 2014 г., вируса Зика през 2016 г. и продължаващата от 2019 г. нова епидемия, предизвикана от вируса Ебола в Демократична Република Конго.

Въпреки отказа в Китай ситуацията изглежда извънредна. Засега епидемията с новия коронавирус не се възприема за глобална заплаха, но това може да се случи, обяви генералният директор на СЗО.

Китайските власти забраниха транспортния достъп до градовете епицентрове на епидемията. Според последни данни от инфекцията са починали 18 души, а са заразени повече от 630.

В медиите се появи информация, че епидемията може да е тръгнала от прилепите, които са деликатес в тези два китайски града и се правят супи от тях.

Предходното предположение бе, че вирусът е тръгнал от специфичен вид змии, разпространени само в Китай. Причината за преустановяване на транспортното съобщение с градовете епицентрове на епидемията е потвърждаването на разпространението на вируса от човек на човек.

Здравното министерство наблюдава ситуацията с новия коронавирус

Здравното министерство и Националния център по заразни и паразитни болести наблюдават ситуацията в Китай и увеличаването на заболелите, и имат готовност да реагират при установяване на случай на заболял в България.

Предвид развитият въздушен транспорт вирусът лесно да се разпространи по целия свят, дори и в САЩ бе съобщен за случай на заразен с коронавируса.

Все пак Китай е един от най-големите износители в света на всякакви видове стоки, затова е възможно разпространение по търговските канали. Вероятността това да се случи е нищожна, тъй като вирусът не е устойчив на външна среда и бързо загива.

Лечението може да се осъществява само с противовирусни препарати, антибиотиците не са ефективни. Проблем представлява и фактът, че няма разработени и утвърдени протоколи за лечение на инфекцията, която предизвиква вируса.