С какво завършва пълноценният полов акт – всички тези ласки, целувки, страстни обятия, взаимни прониквания и прочие разнообразни компоненти на интимните „занятия”? В идеалния случай всичко завършва с оргазъм.

И ако жените този етап не е задължителен и присъства далеч не във всички случаи на любовен коитус, то преобладаващият брой мъже получава своя оргазъм.

В етапа, в който представителят на силния пол се намира на върха на блаженството, се осъществява семеизпразване, същността на което е разпространение на генетичния материал.

Това действие, важно за всеки представител на своя вид, при хората има силно положителна подкрепа – прекъсването на емоционалния ефект на пълноценния оргазъм е невъзможно.

По-скоро, това е оргазъм, нещо е като точка на върховното удоволствие, неслучайно с него хората сравняват най-ярките моменти от своя живот.

Има и случаи, когато оргазъм има, а семеизпразване – не. Този феномен е с название „сух оргазъм”, това е оргазмена анеякулация. Какво може да бъде причина за загуба на този важен етап на половия акт и какво да правим, ако тялото отказва да еякулира, дори при настъпване на еякулация.

Тяло, оргазъм и еякулация

Сух оргазъм или оргазмена анеякулация – това е, когато мъжът не може да еякулира, въпреки оргазма, получен в резултат на половия акт, маскурбацията и другите способи за стимулация на половия член.

Сухият оргазъм понякога се бърка с ретроградна еякулация, която впрочем може да се счита за една от неговите форми.

Този термин означава патологично състояние, когато шийката на пикочния мехур в момента на еякулацията не се затваря, и първо, и спермата вместо да се излее в задната уретра и чрез пикочните пътища да се изведе навън, попада в пикочния мехур.

Няма пълноценно изпразване в момента на оргазма. Причината за ретроградната еякулация е нарушение на съкращението на сфинктера на пикочния мехур. Това състояние може да се предизвика както от физиологични причини, така и от прием на някои препарати, например, алфа-адреноблокери, които се изписват при високо кръвно, антипсихоптични средства, антидепресанти.

Основната разлика на сухия оргазъм от ретроградната еякулация – пълната липса на сперма. Все пак при ретроградна еякулация такава има, макар и в количества значително под нормата.

Да се диференцира ретроградната еякулация е просто – достатъчно е да се даде урина за изследване. Самата урина е мътна, а ако изследването потвърди наличието на сперма в нея, това означава, че става въпрос за това състояние.

 Причини за сух оргазъм – операции, болести и лекарства

Сред най-разпространените причини за сухия оргазъм са хирургичните операции по премахване на пикочния мехур – цистектомия или на простатата заедно с близко разположените лимфни възли – радикална простатектомия.

Това е свързано с факта, че при операцията често се премахват и разположените до тях семенни мехурчета.

Съществува и риск организмът да престане да образува сперма, и в резултат да се прекрати еякулацията, без значение от резултата на половия акт или на мастурбацията.

Сух оргазъм и безплодие

Безплодието – това е основното усложнение на сухия оргазъм. Няма сперма – зачеване не е възможно. При ретроградна еякулация се наблюдава същия проблем – твърде малко сперма, понижава се вероятността от успешно оплождане на яйцеклетка.

Много мъже, получили по-рано оргазъм, след като се преустанови еякулацията в този момент, отбелязват също понижаване на либидото, отслабване на емоционалния взрив, а също и липсата на точка, от която няма връщане назад – остро, сладко усещане за неизбежност.

При 2/3 от мъжете с този проблем, освен това, на фона на оргазмена анеякулация се развиват нарушения на уринирането – например, неволно изпускане в момента на оргазма, което често става причина за прекратяване на половите контакти.

Пълноценна еякулация – може ли да се върне

Отговорът на този въпрос какво е станало причина за сухия оргазъм. Ако става въпрос за последствията от хирургична операция за премахване на простатата или на пикочния мехур – за съжаление, не.

Ако анекулацията на фона на оргазма не се случва постоянно, то по всяка вероятност това е свързано с психологически стрес.