Това може да е признак на най-различни заболявания – от безобидни до смъртоносни.

Защо ноктите пожълтяват

Ето и някои от най-разпространените причини.

Неотдавна сте използвали червен или оранжев лак

Съдържащият се в тези средства пигмент понякога, особено ако сте нанасяли покритие без базов слой, прониква в нокътя и му придава жълтеникав оттенък, който се запазва след отстраняване на лака. Още една козметична причина за пожълтяването за свалянето на лак на основата на ацетон.

Мръсно жълтите нокти изглеждат неестетично, но не боледувате. Това състояние не представлява опасност за здравето. С израстването нокътната пластина ще придобие нормален цвят.

Пушене

Никотинът от цигарения дим с времето оцветява ноктите и връхчетата на пръстите с неприятно жълто-кафяв цвят. С времето това прави и със зъбите. Това е един от страничните ефекти на тютюнопушенето.

Гъбична инфекция

Най-често това се отнася за ноктите на краката, но гъбичките могат да атакуват и ръцете. Пожълтяването е само първи симптом. С това тази инфекция не се ограничава – ноктите се удебеляват, започват да се разрушават и лесно се чупят.

Ако сте се сблъскали с гъбички, то ще забележите това не само по смяна на оттенъка.

Стареене

Изменения на цвета, дебелината и формата на ноктите с възрастта може да се определи като естествено явление.

Едно от най-сериозните заболявания

Жълтите ноктите, които с израстването си, пряко запазват този нюанс, и могат да са един от признаците на следните нарушения:

  • Псориазис;
  • Заболявания на щитовидната жлеза;
  • Захарен диабет;
  • Синузит и туберкулоза;
  • Жълтеница – повишени нива на билирубин, предизвикани от проблеми с черния дроб и с жлъчните пътища;
  • Ревматоиден артрит.

Също пожълтелите нокти съпровождат някои видове рак. Съществува и доста рядкото медицинско състояние, което се нарича така – синдром на жълтите нокти.

Причините за него не са установени. Известно е само, че засяга хора над 50 години и се съпровожда с проблеми с дишането и отоци на долните крайници.

Какво да правим, ако ноктите пожълтеят

Добре, когато е ясно, че ноктите са си променили цвета, например, заради червен лак или от възрастта. Но ако има и най-малките съмнения по повод причините за пожълтяването, задължително трябва да се потърси консултация с личния лекар.

Също консултация с лекар е необходима, ако промените в цвета се съпровождат с допълнителни симптоми:

  • Болка в областта на ноктите;
  • Изменения на тяхната форма и дебелина;
  • Подпухване на кожата около нокътната пластина;
  • Кръвотечения из под нокътя.

При преглед на дерматолог се изслушват оплакванията, възможно е да бъдат назначени редица изследвания, които да опровергаят или да потвърдят едно или друго заболяване.

Ако бъдат открити нарушения – например, гъбична инфекция, лекарят назначава лекарствени препарати, които помагат за справяне с болестта. Ноктите придобиват нормален нюанс.

Как по-бързо да си върнем жълтия цвят на ноктите

Ако сте убедени, че измененията на нюанса не са свързани със сериозни заболявания, може да се направи опит да се премахне пожълтяването с домашни методи.

Ако въпреки всички усилия в рамките на 1-2 седмици, ноктите останат и пораснат жълти, то трябва да се направи консултация с лекуващия лекар. Важно е да не се пропуска развитието на по-сериозни нарушения.

Ето какви средства помагат:

1.Масло от чаено дърво

Добавете 1-2 капки масло от чаено дърво в чаена лъжичка базово – зехтин, кокосово, гроздови зърна, жожоба, нанесете смес на ноктите.

Маслото от чаено дърво не само помага за по-светъл цвят, но както и показва едно изследване, може да се спре развитието на гъбична инфекция.

За да бъде процедурата ефективна, процедурата се повтаря няколко пъти в денонощието.

2.Хранителна сода

Разредете 2-3 чаени лъжички обикновена сода в 2-3 литра топла вода и направете вана за засегнатите крака. Подръжте пръстите във водата 10-15 минути.

Повтаряйте веднъж два пъти дневно. Както и маслото от чаено дърво, содата не само ще осветли нокътната пластина, но ще спомогне за предотвратяване на гъбична инфекция.