Привличането – това е мощна сила, която бъркат със съвместимост с половинката. Когато първоначалното очарование отмине, откриваме до себе си човек, чиито ценности, интереси и стремежи са далеч от нашите.

Какво е нужно за дългото просъществуване на една връзка

Ако е само съвместимост без „химия”, то връзката най-вероятно няма да просъществува дълго.

Любовната химия е нещо сложно, което не се поддава на определение, съчетание на емоционално и физиологично взаимно влечение. Предизвиква страстни чувства и мощни душевни преживявания.

Съвместимостта е устойчива връзка с партньора. Усещаме я, когато обичаме и уважаваме човека такъв, какъвто е.

В началото на връзката сме склонни да показваме на партньора най-добрите качества и да забелязваме в него само хубавото. Фазата на медения месец рано или късно ще приключи, илюзиите ще отшумят. Затова е важно в една връзка и двата компонента да са налице.

Половинката, която ни подкрепя, ни помага да се справяме с неочаквани промени. Внимателен е в моментите от живота, когато сме особено уязвими. Такъв съюз е възможен само тогава, когато има съвместимост на духовно ниво.

Химията ни помага да се справим с изпитанията, съвместимостта е поставянето на общи цели и постигането им, да виждаме смисъл от връзката.

Как да разберем, че във връзката присъстват и двата компонента? По-долу са посочени признаците, които помагат за определянето ни.

Комфортно ви е един с друг

Чувствате, че можете да бъдете себе си и не е нужно да полагате усилия, за да направите впечатление.

Чувствате страст и нежност

Прословутата химия не означава нищо, ако не се съпровожда с чувство за нежност и привързаност. Привързаността ни позволява да си прекарваме прекрасно времето заедно не само в леглото, но и там, където поискаме.

Уважавате се един друг

Приемате половинката такъв какъвто е, и това е взаимно. С уважение се отнасяте към неговите постижения и възгледи. Липсата на уважение разрушава химията, докато от нея не останат само спомени.

Възхищавате се един на друг

Харесва ви какъв живот живее половинката, неговата личност, а той с възторг разказва на приятели за вашите хобита и идеи? Така трябва и да бъде, ако няма възхищение, връзката се изчерпва много бързо.

Базовите ви ценности съвпадат

Спокойно обсъждате това, което ви вълнува, и не се страхувате, че половинката ще подцени тревогите и вълненията, защото ги разбира и ги споделя.

Не се опитвате да се промените взаимно

Не е възможно абсолютно всичко, което харесва единия да се харесва и на другия. Но дори и тези навици и черти на характера, които не разбирате, не предизвикват раздразнение, а ги възприемате като неизменна част от любимия човек.

Желаете да се развивате заедно и поотделно

Раздавате се във връзката, но не забравяте за личностното си развитие, всеки подкрепя другия в неговия път.

Представяте си общото бъдеще по един и същ начин

Искрено обсъждате какъв бихте искал да е съвместния ви живот, правите си заедно планове. Не губите време да обсъждате нещата, които няма да правите заедно в бъдеще.

С течението на времето, разбира се, отношенията ще станат до голяма степен рутинни. Това се случва, когато се появят децата, и в първите години основно фокусът е върху тях.

До известна степен появата на децата сплотява двойката, тъй като се появява нещо общо между тях, нещо по-голямо от общите интереси и преживявания.

Разбира се, и децата са до време, когато навършат 20 г. или по-скоро завършат средното училище, повечето отиват да учат в друг град и се отделят от родителите.

Това е време, в което вече мъжът и жената загърбили младостта , могат отново да открият себе си, да си припомнят времето, когато са били млади и са живеели само, за да се чувстват добре заедно.

Не са малко двойките, които не стигат до този етап, и се разделят, критично е времето, когато децата достигнат тийнейджърска възраст, и станат по-самостоятелни, а родителите навлязат в 40-те години.