Измерването на температурата позволява откриването на болни, които да не се допускат до обществени места.

Защо температурата не трябва да се мери с безконтактни термометри

Меренето на температурата с помощта на инфрачервени и безконтактни термометри на обществени места е неправилно, методиката е време да се промени.

Измерването на температурата е важна процедура, която помага за спиране на разпространението на вирусните инфекции, които се съпътстват от повишение на телесната температура.

С идването на студеното време нещо трябва да се коригира, в противен случай резултатите може и да се погрешни.

Както термокамерите, така и лазерните термометри трябва да се пренастроят. Това не е трудно, но е необходимо да се внесе поправка в методиката на измерване.

Необходимо е да се помни, че лазерният термометър при влизане от студеното навън показва 36,6 градуса, то най-вероятно температурата на човек е с градус по-висока, а това са вече 37,6 градуса.

Как може да се изключи грешката при измерването

Има начин да се изключи грешката и да се получи по-точен резултат при измерване на температурата по безконтактен път, за тази цел трябва да се изчакат 2-3 минути и процедурата да се повтори.

В какви случаи това се прави задължително, ако е на границата – 37 или 36,9, това вече е признак на възможно повишаване на температурата.

Ако утрото е студено, то това означава, че човек доста се е охладил, но температурата му все пак е доста висока.

Такъв човек трябва да изчака 3-5 минути в топло помещение и повторно да се измери температурата му. Така се постига точно мерене без грешки.

Разбира се, следва да се съобрази, че ако в помещението е много топло или климатик духа топло в челото на идващите, тяхната температура може да се повиши.

Също така не е изключено човек да е загрял, докато е бързал, например, да стигне до съответната обществена сграда.

Факторите, които могат да повишат температурата са много, затова и не е особено смислено използването на безконтактен термометър за измерване на температурата.