Лющенето на кожата е разпространен проблем през късната есен и през зимата. Лицето при студеното време се излага на големи колебания на температурите, пресушеният въздух в помещенията с централно отопление и други неблагоприятни сезонни фактори.

Заради тяхното комплексно въздействие кожата става суха, нарушава се нейното хранене и кръвообращение, губи се еластичност.

Образуват се зачервявания, напукване, огнищата на раздразнение не могат да се замаскират с гримове, тонални кремове и пудра. Какви мерки е необходимо да се предприемат, за да се предпази кожата от лющене?

Защо кожата на лицето се лющи през зимата?

През зимата може да се лющи, дори мазна по природа кожа. А чувствителната и суха кожа през студеното полугодие редовно се зачервява и се появяват огнища на раздразнения. Влошаването на тяхното състояние се предизвиква не само от метеорологичните условия, но и от други причини:

  • Недостиг на витамин А и други полезни вещества – вследствие на хиповитаминоза кожата се лющи както през зимата, така и през пролетта и късната есен. Попълването на недостатъка на хранителни вещества е необходимо с помощта на коригиране на менюто. Най-често кожните проблеми през зимата се появяват от недостиг на витамини група В, А.
  • Алергии и редица други заболявания – лющенето може да бъде реакция на организма към определени алергени или симптоми на екзема, заболявания на стомашно-чревния тракт, някои други заболявания. За отстраняване на причината е необходима консултация с лекар.
  • Неподходяща козметика – козметиката с ниско качество или неподходящи по тип кожа продукти, могат да станат причина за силна сухота през зимния период. Раздразнението често се предизвиква от използване на агресивни средства за миене, злоупотреба с тонален крем и пудра, други грешки в избора на декоративна, поддържаща козметика.
  • Некачествена, недостатъчна грижа – лицето може да се лющи през зимата и от недостатъчна грижа. В студа кожата има нужда от по-силна храна с овлажняване, а също и от защита. За тази цел не е необходимо да се мием с нефилтрирана и твърде гореща вода;

Какво помага за отстраняване лющенето на кожата?

При прекомерна сухота на кожата някои жени допускат грешката да се постараят да помогнат на кожата по-бързо да се освободи от мъртвите клетки, за да се изключи процесът на обновяване.

Но разнообразните ексфолианти и пилинги, почистването с използване на четка само влошават ситуацията. През зимата е добре временно да се откажем от ексфолиране на кожата или да правим такова на лицето по-рядко.

Деликатната кожата помага за справяне с травмирането на кожата

Още една грешка при поддържане на здрава кожа през зимата – нанасянето на овлажняващ крем за лице преди излизане от дома. Съдържащата се в тези средства вода кристализира на студено в клетките, поради което кожата се напуква.

Но не е препоръчително да спираме употребата на овлажняваща козметика през зимата. Заради по-ниската влажност навън, твърде сухият въздух у дома по домовете и офисите кожата страда от недостиг на влага.

За да не изсъхне и да не се лющи, овлажняващи кремове трябва да се използват не по-късно от част преди излизане навън или във вечерните часове.

За справянето с лющенето традиционно помагат козметичните масла. Незаменим помощник през зимата е облепиховото масло – това е целебен еликсир, което насища кожата с хранителни вещества.