Дентална имплантация – един от най-модерните и съвременни методи за възстановяване на липсващи зъби.

Това е единственият метод, свързан с минимални рискове за здравето на пациента, а също и по най-добрият начин се възстановява дъвкателната функция на зъбите.

През последните няколко години зъболекарите успяват съществено да съкратят количеството противопоказания за нейното провеждане – възрастта не е изключение.

В света на зъболекарите са известни успешни случаи на имплантация при пациенти, надхвърлили 80-годишна възраст. Най-възрастният пациент, който понасят дентална имплантация, бил на 93 години.

Особености на възрастта

Със съзряването придобиваме не само житейски опит и мъдрост, но и някои заболявания.

Науката разглежда възрастта като предразполагащ фактор за развитие на множество заболявания, например на вътрешните органи, физиологични изменения, сред които климаксът при жените. С възрастта се повишава риска от развитие на патологии на сърцето и на кръвоносните съдове.

Но въпреки това възрастта не е противопоказание за провеждане на дентална имплантация. Най-важното пациентът да няма общите противопоказания.

През последните няколко десетки години зъболекарите успяха да намалят броя на противопоказанията, но все пак такива останаха:

  • Декомпенсирана форма на захарен диабет;
  • ХИВ и СПИН;
  • Психични заболявания, особено деменция;

Ако пациентът не може да си осигури пълноценна грижа за устната кухина, да изпълни всички препоръки на зъболекаря след имплантация, съществуват доста високи рискове от отхвърляне на импланти и настъпване на усложнения.

А това не само изхвърлени пари на вятъра, но и стрес за организма, който може да предизвика обостряне на хронични заболявания или дори влошаване на състоянието.

Особености на имплантация

Денталната имплантация е сложен процес, който изисква подготовка от страна на пациента.

Зъболекарят трябва да обмисли хода на операцията, да подбере импланти, които да отговарят на всички изисквания и да осигури най-голям процент на срастване с костта.

А и определи факторите, които могат да предизвикат усложнения и нежелани последствия.

Затова зъболекарите привличат към този процес странични специалисти – ендокринолози, кардиолози, гастроентеролози и други. Зъболекарят назначава по-пълни изследвания, които засягат не само челюстно-лицевата област, но и работата на вътрешните органи.

Пациентите трябва да разбират, че тези изследвания могат да отнемат известно време. Особено значение трябва да има диагностиката на стоматологични патологии, които ще представляват заплаха за нормалната имплантация:

  • Пародонтит и пародонтоза – тези 2 патологии не са противопоказни за провеждане на имплантация, но изискват предварителна подготовка и дори провеждане на някои допълнителни манипулации;
  • Установяване причината, поради която са загубени зъбите – патологии на венците и на зъбите;

Препоръки на зъболекари

Успехът на дентална имплантация ще зависи от избрания метод. Зъболекарите могат да предложат различни методи:

  • Моментална – когато поставянето на импланта се прави едновременно с протезирането. И пациентът влиза без зъби в зъболекарския кабинет и след интервенцията излиза със сияеща усмивка;
  • Отложена – класическа, най-приемлив вариант за протезиране за пациенти на възраст.

Всеки един от тези методи има своите особености, техният избор зависи от многобройни фактори.

Особености на възстановяване

Възрастта не е противопоказание за провежда на имплантация, но налага някои особености на избор на самите пациенти, методите за тяхното внедряване и протезиране. Процесът на подготовка трябва да е по-внимателен, под наблюдение на цял екип от специалисти. Никой не е застрахован от усложнения.

Особености има и самият процес на възстановяване.