Бременност – това е период, когато невинаги е достатъчно да водим здравословен начин на живот. В редица случаи обичайните храни не стигат за пълноценно осигуряване с всички витамини и микроелементи. До какво води дефицитът на магнезий и как може да се заподозре?
Ролята на магнезий по време на бременност
Магнезий – това е важен микроелемент, който осигурява пълноценна функция на мускулите, нервната система, растеж на костите и др. Обикновеният човек спокойно си набавя минерала от обичайните храни, които присъстват на всяка трапеза. Сред тях млякото и млечните продукти, хляб, бобови, плодове и зеленчуци. Дори и да ги похапваме само по 2-3 пъти седмично, е безсмислено да се безпокоим за остър дефицит. Такъв застрашава само хората от държави от третия свят, в които млякото и хляба са лукс.
Но в определени периоди от живота потребността от магнезий нараства, и ако човек ограничава храните, в които се съдържа, рискът от дефицит рязко нараства. Това са на първо място, детска и тийнейджърска възраст и бременност.
Норма за нива на магнезий в кръвта на жените
Нормата на магнезий в кръвта на жените, които не очакват бебе и не кърмят, е 0.66-0.99 милимола на литър. Малко хора се сещат да си правят такова изследване просто от любопитство, тъй като вероятността от остър дефицит, когато сме здраве, е малка. Но при бременност потребността от магнезий се увеличава, и нормалните нива на този микроелемент в кръвта се повишава от 0.8 до 1.05 милимола на литър. На пръв поглед, разликата не е голяма. Но понякога именно в период на очакване на бебе, е възможно развитието на симптоми, които да сигнализират за недостиг на този важен електролит.
Причината за нуждата от повишаване на нивата на магнезий в кръвта не е само в това, че е необходим за бъдещото дете. Хормонът естроген води до увеличаване отделянето на магнезий с урината приблизително с 25%, затова е необходимо известно количество запас.
Как се проявява дефицита на магнезий по време на бременност?
Да се заподозре дефицит на магнезий по време на бременност не е толкова лесно, тъй като няма нито един ясен симптом, който да потвърди този факт достоверно. Принципно, при жените, които редовно похапват бобови, зърнени и млечни не страдат от дефицит на този микроелемент. В клиничната практика може да се срещне лек дефицит, и то при тези дами, които практикуват суровоядство или се придържат към други видове екстремно хранене.
Може да се заподозре по следните признаци:
• Матката често е в тонус без каквито и да е конкретни причини, тоест без в покой, без физическо или емоционално натоварване. Дефицитът на магнезий води до съкращаване на мускулите, от които този орган се състои.
• Болезнени съкращения или потръпвания на различни мускули, най-често на шията и на гърба или на крайниците
Среща се рядко и причините са много, но една от тях може да бъде дефицит на магнезий.
• Недостигът на този микроелемент понякога води до нарушаване на функцията на централната нервна система
Жената става раздразнителна, изнервя се за дреболии, често избухва, не контролира своите емоции, изпада в депресивни състояния.
Как се прилага магнезий при бременност?
При опасност от прекъсване на бременността или спонтанен аборт бременните се слагат на системи, при които се влива магнезиев сулфат.