„Ако яде сладко, зъбите му ще се развалят“… С какво ли не плашат родителите на децата, които не се хранят особено правилно. Но лошите зъби не са най-сериозният проблем. За последствията от неправилното хранене на децата, които могат да се отразят не само на здравето, но и на социалната адаптация?
1. По-трудно се адаптират в градината
Изследване на американски учени показва, че децата, които не се хранят пълноценно през първите 5 години, не са добре подготвени за предучилищна. Какви са последствията от това?
На първо място, в по-ниските когнитивни способности. При такива деца се наблюдавали проблеми с паметта, концентрацията и дори с мисленето. След продължителни изследвания учените установили, че децата с непълноценно хранене изостават от своите връстници в социалното и емоционалното си развитие.
Проблемите се проявяват не само в предучилищната – децата не догонват своите връстници и към началото на обучението в училище. Децата, лишени от пълноценно хранене още в ранно детство, много по-трудно се справят с училищната програма. За тази цел е необходимо полагане на повече усилия. Дори когато пораснат и навлязат в зрялата възраст, такива деца постигат по-малки успехи, макар и под влияние на по-различни причини.
Характерът на хранене не е единственият фактор, който влияе на умственото, социалното и физическо развитие на детето. Но именно храненето може да се смята за някакъв фундамент, който се залага за цял живот.
2. Ниски оценки в училище
Всеки родител желае да отглежда отличник и да вижда в своето семейство нешлифован диамант. Но „диамантите“, които не получават пълноценно и правилно развитие попадат в рисковата група.
При липса на достатъчно количество хранителни вещества, витамини и минерали детският организъм не е в състояние да функционира пълноценно, и това е особено благоприятна почва за развитие на заболявания. А често боледуващото дете рядко става успешен ученик.
3. Проблеми със сърцето и с кръвното, заради храненето
Наднорменото тегло е само един от предразполагащите фактори за формиране на повишено артериално налягане. Високото кръвно – това е провокиращ фактор за исхемична болест на сърцето. Здравословните проблеми в зрелостта се залагат още в детството.
Американски учени провели мащабно изследване, започнало още преди 30 години. В изследването взели участие повече от 1000 деца, които били наблюдавани дълго време. Основното, което интересувало учените е теглото в детството и заболяванията в зряла възраст. Анализирайки данните изследователите направили извод, че при наличие на наднормено тегло в детството вероятността от хипертония в зряла възраст била двойно по-голяма.
4. Формиране на вредни навици
В разбирането на повечето хора вредните навици – това са пушене, злоупотреба с кафе и алкохол. Но днес и храната попада в редицата на вредните навици.
Доказано е, че хранителните навици се формират още в ранно детство. Много родители забелязват, че децата на годинка отказват например грис, но с удоволствие похапват млечна супа.
5. Наднормено тегло
Излишните килограми при тийнейджърите са се превърнали направо в епидемия, която с всяка изминала година набира все по-голяма скорост. Специалистите отбелязват, че проблемът с пълнотата до голяма степен е свързана с хранителния режим.
Ако до преди 50-60 години хората са хранили основно с плодове, зеленчуци, зърнени и месо, то днес повечето семейства се хранят с полуфабрикати и fast food. Така е по-лесно, но пък тази храна трудно може да се определи като пълноценна.