Това се е случвало на всеки – събота вечер, след дълга работна седмица и бурно петъчно пиянство, смятате да се възнаградите като си легнете по-рано и станете по-късно.

Но когато се събуждате в неделя сутринта или следобед, светлината сякаш прорязва очите ви, краката и ръцете ви са като чували с пясък, мозъкът ви не функционира нормално, а главата леко ви наболява.

Ако недостигът на сън е проблем, то защо допълнителното спане не го решава?

Прекалено дългият сън толкова много наподобява на махмурлука, че учените го нарекли „опиянение от сън или сънно опиянение“.

Въпреки това, за разлика от грубото разрушително въздействие на алкохола върху нервната система, вашият неумел опит да се „запасите“ с отдих предизвиква чувство за отпуснатост, поради това, че действа объркващо на тази част от мозъка, отговаряща за денонощния цикъл на вашия организъм.

Защо след 10 часа сън, на вас продължава да ви се спи?

Вашите биоритми се задават от циркадния център – група клетки, концентрирани в хипоталамуса. Тази неголяма част от мозъка контролира също глада, жаждата и потоотделянето.

Реагирайки на светлинните сигнали, получени чрез очите, центърът изяснява кога настъпва утрото и изпраща химически сигнали, принуждаващи всички клетки на тялото да функционират в едни и същи часове.

Учените смятат, че циркадният център се появил за това клетките да могат да се „научат“ да регулират денонощните енергоразходи.

Когато вие спите прекалено много, обърквате биологичния си часовник и той започва да съобщава на клетките друга информация, различаваща се от това, което всъщност усещат – включително и чувство за умора.

Вие можете да станете от леглото около обяд или следобед, но вашите клетки винаги ще започват своя енергиен цикъл в 7 часа сутринта.

Този ефект е подобен на смяната на часовите пояси. Но с твърде дългия сън не просто ще си загубите уикенда.

Ако вие прекалявате със съня, рискувате да се разболеете от диабет, порок на сърцето и затлъстяване.

Мащабно проучване на Харвардския университет показва, че хората, които спят от 9 до 11 часа в денонощието, с времето започват да имат проблеми с паметта и са изложени на по-голям риск от порок на сърцето, в сравнение с тези, които спят скромните 8 часа.

Впрочем, тези, които си недоспиват са изложени на още по-голям риск. Резултатите от това изследване показват, че прекалено продължителният сън е свързан с диабет, затлъстяване и дори и с преждевременна смърт.

Прекалено продължителният сън – това не е просто неуспешен опит да възнаградите себе си. По оценки на учени от Харвард, хроничното преспиване се наблюдава при 4% от населението на Земята. Това са предимно хора, които работят извънредно или страдат от сънни разстройства.

За излизане от това опасно за здравето състояние, лекарите препоръчват да не използват медикаменти, а просто тъмни завеси и изкуствено осветление.

Приложения от рода на Entrain, разработено от научните сътрудници на Мичиганския университет, също могат да помогнат за рестартиране на биологичния часовник – достатъчно е да се въведе количеството и качеството на светлината, която човек получава в рамките на деня.

Когато легнете да спите, вашето тяло последователно навлиза в различни фази на съня. Вашите мускули, кости и всички останали тъкани се регенерират по време на дълбокия сън, дори и непосредствено, преди да навлезете във фазата на бързия сън.