Откриха как активната съставка на марихуаната тетрахидроканабинол – ТХК, помага за премахването на токсичните наслагвания на амилоид бета протеин в мозъка, за който се смята, че е причина за прогресията на Алцхаймер.

Направеното откритие подкрепя резултатите от предходни изследвания, в рамките на които бяха намерени доказателства за защитните ефекти на карабиноидите, сред които и ТХК, при хора с невродегенеративно заболяване.

Въпреки че и други изследвания показват, че карабиноидите осигуряват защита срещу прогресията на симптомите на Алцхаймер, авторите на настоящото проучване вярват, че то е първото, което показва, че канабиноидите действат и на възпалението, и на натрупването на бета амилоид в нервните клетки, отбелязва Дейвид Шуберт от Института Солк за биологични науки в Калифорния.

Шуман и неговите колеги изследват как ТХК въздейства върху човешки неврони, отгледани в лабораторни условия, които са увредени от проявленията на болестта на Алцхаймер.

Съединението ТХК проявява своя ефект като преминава от белите дробове в кръвния поток, където се свързва с 2 типа рецептори, канабиноиден рецептор /КР/ 1 и 2, които се откриват по клетъчните повърхности на цялото тяло.

В мозъка тези рецептори са най-концентрирани в невроните, свързани с удоволствието, паметта, мисленето, координацията и представата за времето, и обикновено се свързват с клас липидни молекули, наречени ендоканабиноиди, които се произвеждат от организма по време на физическа активност, стимулирайки двупосочното клетъчно сигнализиране в мозъка.

Но ТХК могат да се свържат с тях по същия начин, а когато го направят, тези съединения объркват способността на мозъка да общува със самия себе си.

Това може да бъде за хубаво и за лошо, защото можете да забравите за нещо важно, но пък от друга страна ще се чувствате невероятно.

Но с натрупването на изследванията, анализиращи въздействието на ТХК върху човека, се установява, че чрез свързването на тези рецептори тези съединения могат да притежават и други свойства, сред които е и върху остаряването на мозъка, като подсказват на тялото да научи, че негови тъкани са изложени на токсични натрупвания, или плаки от белтъка – амилоид бета.

Не е ясно защо тези отлагания започват да се натрупват в мозъка, но изследванията показват, че това се дължи на възпаление в мозъчната тъкан, което допринася за тяхното разпространение и за формирането на неврофибриларни възли.

Така че ако може да се открие средство, което да облекчава възпалението в мозъка, и същевременно да стимулира тялото да изчисти натрупванията, може би учените ще са на правилния път на откриването на първото ефективно лечение на Алцхаймер.

Още през 2006-та година, учени от Изследователския институт Скрипс откриват, че ТХК потиска образуването на амилоидни плаки, като блокира ензима в мозъка, който способства за тяхното отлагане.

А сега новото проучване показва, че може да облекчи съществено и опасна възпалителна реакция от страна на нервните клетки, гарантирайки тяхното оцеляване.

Възпалението в мозъка е основна част от увреждането на мозъка при Алцхаймер, но винаги се е предполагало, че произхожда от имунно-подобни клетки в мозъка, а не от самите нервни клетки.

Когато учените се опитват да открият каква е молекулярната основа на възпалителния отговор на амилоид бета протеина, става ясно, че ТХК-подобни съединения, които клетките сами генерират може би участват в защитата на нервните клетки от загиване в резултат на възпалението и отлагането на амилоидни плаки.