Изследователи от Калифорнийския университет разказват как парите влияят на възпитанието на децата.

Както и се оказва, децата, които имали неограничен достъп към парите, в бъдеще, когато пораснат се превръщат в страшни егоисти.
Мащабното изследване продължило цели 20 години.

През цялото това време психолозите наблюдавали участниците в експеримента, периодично провеждайки различни по своя род запитвания и анкети.

И в крайна сметка се установило, че тези, които от ранна възраст са могли свободно да разполагат спари за джобни без каквито и да е ограничения, с напредване на възрастта станали алчни и егоистични.

Експертите не изключват, че с предоставянето на финансова свобода, родителите се опитват да разрешат собствените си проблеми и комплекси, чиито корени са в детството.

Изследователите препоръчват децата да не бъдат запознавани с парите, преди да са навършили 5-годишна възраст, това позволява на родителите да контролират поведението на своята рожба.

Тъй като се оказва, че по негативен начин на формирането на личностните качества на бъдещия възрастен човек се отразяват, дори и игрите с използване на реални пари.

Но е истина, че учените не казват дали децата могат да си играят с нарисувани или въображаеми банкноти без това да има дългосрочни последствия за детския характер.

Да добавим, че по мнение на психолози детският егоизъм се формира именно в семейството. Една от причините е липса на внимание и любов към детето от страна на майката и бащата, които имат свои ангажименти.

Децата очакват от родителите не само подаръци и пари, но и разбиране, искрен интерес към личността на малките от страна на възрастните, към мислите и проблемите на първите.

Ако няма отклик, детето може да затаи обида към възрастните, и може да започне да се отнася към околните точно, както и те се отнасят към него.

Но следва да се отличават проявленията на откровения егоизъм от обикновената детска потребност на малките да се осъзнават мястото си в този свят.

Още повече, че някои специалисти смятат, че детският егоизъм е напълно естествен. Това е природен механизъм на човечето, което е заинтересувано само от това, което му доставя удоволствие.

Освен това от момента на раждането си малкият човек наблюдавал как целият свят се въртя около него.

Следва да се отбележи, че американските учени от Харвард, провеждайки редица експерименти, стигнали до заключението, че чувството за справедливост се развива у децата към 6-тата година.

А чувството за благодарност у децата се развива едва, когато достигнат 20 години, затова родителите не трябва да страдат и да обвиняват децата си, че не са им благодарни за всичко, което се прави за тях.

От друга страна обаче, нито едно дете не е молело родителите си да го създават, затова и последните не трябва да се опитват на вменяват на децата си вина.

Да бъдеш родител съвсем не е лесна задача, изисква огромни усилия и себеотдаване, които в крайна сметка не се отплащат по никакъв начин на родителите.

Децата порастват, поемат по пътя си и специално у нас не са редки случаите, дори може да се каже, че и са чести, когато децата напълно изоставят възрастните си родители, макар и по закон имат задължение да им помагат, най-малкото, защото те са се грижили за тях най-малко 20 години, и са им осигурявали прехрана.