Мастит представлява възпаление на тъканта на гърдата, което води до болка в гърдите, подуване, затопляне и зачервяване на гърдите.

Заболяването се характеризира с повишаване на телесната температура и втрисане. То най-често засяга жените, които кърмят /лактационен мастит/, въпреки че е възможно да възникне и при некърмещи жени.

В повечето случаи лактационната форма на заболяването настъпва в рамките на първите 3 месеца след раждането, но е възможно и да възникне по-късно в кърмаческия период.

Възпалението на тъканта на гърдите може да накара жената да се чувства изтощена и направо да я повали, което затруднява грижите за новороденото ѝ дете.

Понякога заболяването кара майката да отбие бебето си по-рано. Но въпреки възпалението жената може да продължи да кърми.

Какви са симптомите?

Клиничните изяви на заболяването могат да се появят внезапно и най-често се изразяват в:

• Чувствителност на гърдите или необичайна топлина при допир;
• Генерализирано неразположение;
• Подуване на гърдите;
• Болка или постоянно усещане за парене, най-силно изразени при кърмене;
• Зачервяване на кожата на гърдите, често в клиновидна форма;
• Телесна температура 38.3 градуса по Целзий или по-висока;

Лактационната форма на заболяването обикновено засяга само едната гърда.

В повечето случаи, жените развиват грипоподобни симптоми и се чувстват зле, преди да усетят, че имат болки и зачервяване в една от гърдите.

Веднага след като се установи тази комбинация от симптоми е необходима консултация с лекар. Той вероятно ще поиска да ви прегледа, преди да потвърди диагнозата.

Ако и преди са ви се възпалявали гърдите, личният ви лекар може да ви предпише антибиотици по телефона.

Ако не почувствате облекчаване на симптомите 1-2 дни след започване на приема им, посетете личния си лекар веднага, за да се уверите, че състоянието ви не е в резултат на по-сериозен проблем.

Какви са причините?

Блокиран млечен канал – ако гърдите ви не се изпразнят напълно по време на кърменията, е възможно единият от млечните канали на гърдата да се запуши и остатъчното мляко да се акумулира, което предизвиква инфекция.

Проникване на бактерии в гърдата – бактерии от повърхността на кожата и устата на бебето е възможно да навлязат в млечните канали през рана или малката драскотина в кожата на зърното или през отворения млечен канал.

Бактериите могат да започнат да се размножават, което предизвиква инфекция.

Тези микроорганизми не са вредни за бебето, тъй като всеки човек ги има. Но не са част от обичайната бактериална флора на гръдната тъкан.

Какви са усложненията?

Когато възпалението не се лекува адекватно или е свързано с блокиран млечен канал, е възможно да се акумулира гной и да се образува абсцес в гърдата.

Гнойното образувание обикновено изисква хирургически дренаж. За да се избегне това усложнение, е необходима консултация с лекар веднага след появата на симптоми на възпаление на гръдната тъкан.

Лечение на мастит

Лечението обикновено се състои в:

• Антибиотици – обикновено се назначава 10-14 дневен курс с антибиотици. Подобряването на състоянието на пациентката обикновено настъпва след 24-48 часа след започването на прием на медикаментите;

Болкоуспокояващи – докато се изчаква действието на антибиотика, лекарите обикновено препоръчват прием на слаби обезболяващи като парацетамол или ибупрофен;

Коригиране на техниката за кърмене – необходимо е пациентката да се увери, че напълно изпразва гърдите си при кърмене и че бебето захапва правилно зърното на гърдата;

Спазване на постелен режим известно време и прием на повече течности, за да ускори възстановяването на инфекцията. През този период кърменето на бебето трябва да продължи.