Рак на костите представлява рядко злокачествено заболяване. То може да възникне във всяка кост на тялото, но най-често засяга дългите кости на ръцете и краката.

Съществуват няколко разновидности на заболяването. Някои видове се срещат предимно при деца, докато други засягат предимно хора в зряла възраст.

Терминът „рак на костите“ не обхваща ракови заболявания, които възникват в други части на тялото и се разпространяват /метастазират/ в костите.

Вместо това тези злокачествени заболявания са наименоват според мястото на първоначалното си възникване, като например рак на гърдата метастазира в костите.

Заболяването също не обхваща злокачествените аномалии на кръвните клетки, като множествена миелома и левкемия, които започват в костния мозък – подобно на желе вещество, където се формират кръвните клетки.

Какви са симптомите?

• Болки в костите;
• Подуване и болезнени усещания в близост до засегнатата област;
• Поява на фрактура на кост, поради незначително нараняване;
• Умора;
• Безпричинна загуба на тегло;

Какви са причините?

Не е ясно каква е причината за повечето случаи на злокачественото заболяване на костите. Лекарите знаят, че то започва като грешка в ДНК на клетките.

Мутацията инструктира клетката да расте и да се дели по неконтролируем начин. Тези клетки продължават да живеят и не умират в определеното им време за това.

От натрупването на мутиралите клетки се формира маса /тумор/, която може да нахлуе в околните структури или да се разпространи и в други части на тялото.

Видове рак на костите

• Остеосарком – възниква в резултат на мутация в ДНК на костните клетки и се развива най-често при деца и млади хора.

• Хондросарком – започва в хрущялните клетки, които най-често формират костните краища и най-често засяга хора в напреднала възраст.

• Сарком на Юинг – учените не са наясно от кои клетки възниква тази разновидност на заболяването. Смята се, че започва от нервните клетки в костта. Появява се най-често при деца и младежи.

Макар че не е ясно каква е причината за злокачественото заболяване, учените са установили някои рискови фактори, които се свързват с повишен риск от неговата поява и включват:

• Наследствени генетични синдроми – някои редки наследствени заболявания се смята, че обуславят рак на костите, като например синдром на Ли-Фраумени и наследствен ретинобластом.

• Болест на Паджет на костите – предраково състояние, което засяга хората в напреднала възраст и се смята, че е обуславящ фактор за злокачествено заболяване на костите;

Лъчева терапия за лечение на рак – излагането на високи дози йонизиращи лъчения при процедури по лъчева терапия;

Лечение на рак на костите

Методите за лечение се определят въз основа на разновидността на злокачественото заболяване на костите, неговия стадий, общото здравословно състояние на пациента и неговите предпочитания.

Лечението обикновено се състои в хирургия, химиотерапия и лъчетерапия или комбинация от процедура.

Хирургия

Целта на операцията е да се премахне цялото злокачествено образувание. За да се постигне това лекарите отстраняват целия тумор и малка част от здравите тъкани, които го заобикалят.

Видовете хирургични процедури, които се прилагат са:

Отстраняване на крайник – когато злокачественото образувание се намира на трудно достъпно място в костта или прекалено голямо може да се наложи извършването на операция за премахване на част или на целия крайник.

Премахване на тумора със запазване на крайника – ако злокачественото образувание се намира на такова място, че да е възможно отстраняването му като се отделят от него нервите и останалите тъкани, то тогава костта се запазва.