Маточните течения са типични за всички дни на менструалния цикъл, но променят своя характер от началото до края му, като се започне с кървави и се стигне до прозрачни, слузести.

Наличието на кафяви течения след края на менструацията – това са малки фрагменти съсирена кръв с тъмен цвят, които се появяват в дните, следващи менструацията.

В случай, когато кафявото течение се формира в първите 2-3 денонощия след обилно кървене, продължава няколко дни и отминава безследно, се отнася към месечния цикъл.

За патология може да се говори при наличие на такива течения, ако тяхната продължително силно надминава срока на нормалния месечен цикъл. Каква може да бъде причината?

Течения след месечния цикъл

Важно е да се има предвид, че продължителността и характера на теченията във всеки случай ще бъдат различни, затова и този симптом не се разглежда като самостоятелен проблем.

Може да се оценява само в съчетание с други тревожни знаци – болки, нарушения на цикъла, безплодие и така нататък.

Освен това, когато се оценява теченията след цикъл, е важно да се отчита и възрастта, както и физиологичното състояние на жената – след раждане, аборт.

Стабилен месечен цикъл се формира не веднага след идването на първата менструация. Обикновено отминават 1-2 години. В този период месечният цикъл може да не е редовен.

Но всеки тези процеси на нормализация на месечните функции и течения не водят до големи загуби на кръв и съществено влошаване на здравословното състояние.

Менструация или кървави течения?

Често жените бъркат в интерпретацията на признаците на менструалния цикъл, и затова се оплакват от наличие на кървене след цикъл, което реално се отнася към нормалните, физиологични процеси.

При всяка жена характеристиките на месечния цикъл са различни,и варират в широки граници. За норма се приемат теченията, които са типични за преобладаващия брой жени, но и съществуват и напълно физиологични отклонения от средните показатели.

Така например, кървенето в период на менструация продължава от 3 до 7 денонощия, възниквайки с периодичност 21-35 дни.

В рамките на самия период на месечния цикъл има особености, за които трябва да се знае за оценка на теченията.

Така например, периодът на интензивните кръвотечения при нормални условия не надвишава 3 денонощия, но за самия месечен цикъл трябва да се приема не само обилното кръвотечение, но и по-оскъдните секрети.

Често оплакванията за маточни течения след приключване на менструацията възникват вследствие на погрешно мнение, че менструалния цикъл всъщност е само ярка обилна кръв.

Всичко останало се приема за патологично явление, макар и това да са напълно нормални проявления на менструацията.

Кафяви течения в норма

Добре е да се знае, че кървавите течения при менструация са от първата капка кръв до завършването на всякакви течения, дори и слабите и мазни.

Появата на кафяво течение след в рамките на месечния цикъл е вариант на нормата при условие, че подобни явления възникват след обилните, а не ги предхождат.

И също се отнасят към нормата, ако обемът им бързо се понижи до много оскъдни, като не заменят нормалното менструално кървене, а също и не внасят никакви кой знае какви неприятни усещания – температура, болки, лоша миризма.

Също следва да се има предвид, че менструацията и кафявото течение, възникнало по нейно време, продължава в нормални условия не повече от 6-7 дни.