Лекарите не разпознали опасно за живота заболяване у новороденото.

Опасен порок на сърцето остава неразкрит

Във Великобритания не успяха да разпознаят смъртоносно заболяване у дете и едва не го погубват. Тази история заинтригува британските медии.

Наоми Смолвуд почувствала, че нещо с нейното новородено дете не е наред, когато се върнала от родилния дом. Момченцето отказвало да пие мляко и постоянно спяло.

Тогава британката решава да потърси лекарска помощ, които ѝ казват, че това са просто колики. След 2 седмици детето получава хрипове, но специалистите сменили своята диагноза.

Тогава Смолвуд решава да се обърне към друго лечебно заведение, където открили порок на сърцето на момченцето и веднага било хоспитализирано за оказване на необходимата помощ.

Специалистите установили, че сърцето на детето можело да спре всеки момент, и може би нямаше да преживее нощта, ако майката не беше усетила, че сериозна заплаха тегне над нейната рожба.

Момченцето било със силно стеснена аорта, което възпрепятствало постъпването на кръв в сърцето.

Назначили му операция, но прогнозите не били добри, тъй като момченцето било само на 12 дни. Операцията продължила около 10 часа, след което нивата на кислород в кръвта започнали да се понижават. Включили го на апарат за изкуствено дишане.

Единият бял дроб на момченцето се разрушил и прекарва 2 седмици в интензивно отделение. След известно време обаче малкият пациент започва да се оправя и го изписали от болницата.

Операциите минават успешно и момченцето ще стане мъж

След 6 месеца момченцето отново започнало да отслабва без причина и след изследвания се стига до извода, че е необходима отворена операция на сърцето за възстановяване на дъгата на аортата. Операцията минава успешно.

Ако майката тогава не беше сетила да заведе новороденото в друга болница, то тогава историята би имала съвсем друг край.

Момченцето наистина е с късмет, родено е под щастлива звезда, още през първите си дни трябва да преживее толкова сериозни изпитания. Почти сигурно е, че ще бъде с доста борбен характер.