Учени от американски университет твърдят, че при зачеване от мъж в напреднала възраст рисковете от усложнения при бременност за жените са по-високи.

Защо мъжете трябва да създадат децата в по-млада възраст

През последните 40 години децата, родени от бащи над 45 години, са нараснали с 10%, най-вече, благодарение на спомагателните репродуктивни технологии.

Известно е, дори че при децата с татковци на по-зряла възраст по-често се развива шизофрения. 1 дете с тази диагноза от 141, родени от бащи до 25 години срещу 1 от 47 от татковци, които към момента на раждането са били над 50 години.

Нараства и вероятността от развитие на аутизъм при детето, като първото повишаване на този показател се наблюдава след 30 години. Впоследствие остава приблизително еднакъв и отново започва да се увеличава след 40.

Изследователи анализирали масива от публикувани изследвания в Pubmed и в редица други бази данни и стигнали до следните изводи.

Доказано е, че на възраст над 45 години при мъжете се понижава фертилността – мъжките оплодителни способности намаляват.

Ако таткото не е първа младост, бременността е рискована

Жените, които са заченали от своите партньори, които вече не са първа младост, нарастват рисковете от усложнения на бременността като гестационен диабет, прееклампсия и преждевременно раждане.

При тях по-често се раждат деца с ниски стойности по скалата Апгар, недостатъчно тегло и вродени пороци на развитието и вълча уста.

При такива деца е повишен риска от онкологични заболявания, психически и когнитивни нарушения, а също и от разстройства от аутистичния спектър – аутизъм и хиперактивност.

Учените обясняват това с факта, че с възрастта нивата на тестостерона се понижават, сперматозоидите деградират и се влошава тяхното качество.

С възрастта хората губят мускулна сила, гъвкавост, издръжливост – по същия начин и качеството на спермата се влошава с напредване на жизнения цикъл.

Учените препоръчват на мъжете, които не планират създаването на наследници в млада възраст да се погрижат за здравето на своята бъдеща половинка и за своето дете, като помислят за банка за сперма максимум до 45 години.