Лекари от Югозападния медицински център при Университета Тексас разкриха защо при жените в постменопауза се повишава честотата на рецидиви на инфекции на пикочните пътища /ИМП/.

Постменопауза – рисков фактор за пикочни инфекции

ИМП при възрастните жени са най-разпространена причина за назначаване на антибиотици. Рецидивите при ИМП влошават качеството на живот и способстват за развитие на резистентност /антибактериални/ препарати.

До настоящия момент беше непонятно защо разнообразните възпаления на пикочните пътища се активизират именно в период на менопауза. Ако в пременопауза честотата на рецидиви са 16-36%, то в постменопауза този показател стига до 55%.

Смята се, че сред рисковите фактори са пролапс на тазовите органи, диабет, недостиг на естроген, понижаване на концентрацията на лактобацили във влагалищната микрофлора, колонизация на тъканите около уретрата на ешерихия коли.

Но при изследвания се установява, че на повърхността на уротела, покриващ пикочния мехур, обитава няколко вида бактерии, които са способни да проникнат дълбоко в нея, дори преминават през слоя уротел.

Тази способност осигурява на бактериите устойчивост на антибиотици и видово разнообразие. За проникването на бактерии дълбоко в тъканите способстват физиологичните показатели на женското здраве в постменопауза.

Изследователите стигат до заключението, че за лечението на ИМП при жени на средна възраст не трябва да се разчита само на антибиотици.

Но е необходимо да се търсят и други методи на терапия, които усилват реакцията на имунната система към патогенните микроорганизми.

Повечето от проведените към този момент изследвания са посветени на младите жени на възраст от 25 до 40 години.

Но в периода на постменопауза в тялото на жената протичат значителни изменения, които не могат да не бъдат отчетени.

Защо възпаленията на пикочния мехур засягат само нежния пол

Възпаленията на пикочния мехур са по-чести при жените, поради физиологични и анатомични особености.

Дължината на пикочния канал е по-малка, отколкото при мъжете, отделно съществува и вероятност от проникване на чревни бактерии от аналната област, които при понижен местен имунитет способстват за бързо развитие на бактериална инфекция.

С напредване на възрастта хормоналните промени също са фактор за отслабване на местния имунитет.