Редовната грижа за кожата е прието да се смята за приоритет на жените. Всъщност това не е така. Днес производителите обръщат все повече внимание на разработването на ефективни формули за мъжки козметични средства.

Лосионът за след бръснене далеч не е единственото, което могат да използват мъжете за отстраняване и профилактика на кожни проблеми.

Флакони, туби, бурканчета – всичко в оригинални кутии с приятен аромат, често на по-прилична цена, без излишна реклама.

Съвсем не е изненада, че понякога жените се изкушават и купуват мъжка козметика за себе си.

По какво мъжката козметика се отличава от женската, как влияе на кожата и трябва ли да се плаща повече за по-рекламираните женски козметични продукти.

Мъжка козметика за жени – подходяща ли е

Структура и предназначение за кожата

Предназначението на кожата излиза извън рамките за обвивка на нашия организъм, която се покрива със слоеве разнообразни кремове.

Кожата е сложен орган, който изпълнява защитни и физиологични функции. Площта при възрастен човек е от 1,5 до 2,2 квадратни метра. Състои се от дерма и епидермис. Отвън тялото е покрито с епидермис.

От неговото състояние зависи външният вид на кожата, на който така усърдно работят жените. Дермата е разположена под епидермиса. В нея са скрити кръвоносните и лимфните съдове, съдържа се колаген и еластин.

В дермата присъстват гликозамингликани – полимери, формиращи воден гел, който прави кожата като пружина.

Състоянието на дермата влияе на гладкостта и на еластичността на кожата. С възрастта колаген и еластин, както и водозадържащия гел стават все по-малко, и идва време, в което жените започват да обръщат внимание на anti-age козметика.

Външният вид на кожата зависи също от състоянието на подкожната мастна тъкан. Излишъкът или дефицитът се отразява не само на красотата, но и на здравето на човек.

Кожата, дебелината на която в различни участъци е от 0,5 до 5 мм, предпазва организма от увреждания и от инфекции.

Здравата кожа създава надежда бариера за микроорганизми, отровни и вредни вещества, ако не са разтворени в мазнините.

По какво мъжката кожа се отличава от женската

Мъжете са дебелокожи – това е истина. Но не в преносен, а в буквален смисъл. При силния пол кожата е по-плътна и здрава, което им позволява да избягват множество проблеми, с които жените редовно се сблъскват.

Т.нар. полови различия при кожата са обусловени на първо място от хормоните. Основен мъжки хормон е тестостерон, а женският – естроген. Първите разлики между мъжката и женската кожа започват да се проявяват още в периода на пубертета.

С възрастта те стават по-явни и се състоят в следното:

  • В мъжката кожа мастните жлези са по-малко, но под въздействието на тестостерона, те функционират по-активно. Това прави мъжката кожа мазна, а порите – разширени. Това е причината силният пол да е предразположен към развитие на себореен дерматит.
  • Сухата кожа при мъжете най-често е в областта на брадичката и бузите. Това се обуславя от редовното бръснене. По същата причина мъжете имат повишена чувствителност в тази област.
  • Засиленото кръвообращение и по-голямото количество меланин правят мъжката кожа по-тъмна в сравнение с женската;
  • Кожата при мъжете се разтяга по-трудно, но за сметка на това е по-еластична. Подобни разлики са обусловени от плътно прилепване на влакна съединителна тъкан една към друга.

Коя козметика е по-добра – мъжка или женска

Външният слой на кожата е рогов, който е целта на всички козметични средства. Малко са тези, които могат да проникнат по-дълбоко, но това не е нужно, ако целта е грижа.

Състоянието на роговия слой е основен ключ към красива и здрава кожа. Също влияе на нейните бариерни свойства, препятстващи проникването на микроорганизми и вредни вещества вътре.

С отчитане на физиологичните особености мъжката кожа се нуждае основно от качествена ексфолиация, почистване и овлажняване.

Все пак мъжките лосиони, кремове за след бръснене могат да се използват от жените за след епилация. По-евтини са, а за ефективността на решение на вечния мъжки проблем производителите полагат много по-големи усилия.

Също жените с мазна кожа, предразположени към хиперкератоза, могат да използват и някои мъжки продукти.

Индивидуалният подход при избор на козметични средства помага в някои случаи за откриване на по-ефективни средства на по-ниска цена.