Хемороиди представляват разширение на кръвоносните съдове вътре в ампулата на ректума и около ануса.

От разширяването на стените на вените се образуват възли, които периодично се увеличават и се раздразват, възпаляват се, предизвикват болка и неприятни усещания.

Не всички, макар и да знаят за своята диагноза, не бързат да ходят на лекар, а предпочитат самолечение.

Най-популярни са свещите против хемороиди, евтини и ефективни средства за местна терапия. Помагат за намаляване на сърбежа, дискомфорта и за облекчаване на болките при изхождане.

Как да изберем най-добрите свещи против хемороиди, можем ли да се лекуваме с тях сами, като просто купим от аптеката избрания препарат?

Свещи против хемороиди – какво е това

Супозитории, или както ги наричат пациентите – ректални свещи, представляват твърди лекарствени препарати, предназначени за въвеждане в ректума, където се разтварят и се абсорбират чрез неговата лигавица.

Най-често свещите са комбинация от масла или крем с лекарства, действащи местно, на ниво лигавица, или резорбиращи се в кръвта.

Ректалните свещи без рецепта могат да се закупят от всяка аптека, най-добре действат при слаба болка и сърбеж на фона на хемороиди.

Съществуват няколко типа супозитории, всеки от които съдържа в своя състав различни лекарства, притежаващи един или друг ефект.

Някои свещи против хемороиди могат да намалят отоците и паренето, други облекчават запек, който влошава състоянието.

Освен това, лекар може да изпише и ректални свещи с рецепта, съдържащи се в по-високи концентрации активни вещества или по-силни препарати. Има също и рецепти за домашни свещи.

Те обаче не съдържат активни вещества за лечение на отоци и болки, в техния състав влизат растителни компоненти и масла.

Свещи срещу хемороиди – евтини и ефективни средства

Важно е да знаем, че ректалните свещи невинаги са приложими при хемороиди. В някои случаи по-ефективни са други форми препарати.

До голяма степен изборът зависи от формата на болестта, дали са външни хемороиди или са възли, локализирани вътре в тялото.

Вътрешните хемороиди представляват разширени, отекли възли вътре в ректума, докато външните са образувания под кожата около ануса.

Предизвикват често раздразнение, сърбеж и болки. Вътрешните хемороиди също могат да провокират болки, но обикновено не са толкова дразнещи или мъчителни както при външни хемороиди. Причината е, че тъканта, покриваща отвътре ректума, е с по-малко нервни окончания.

При лечението на външната форма обикновено се използват кремове, мехлеми, пасти, те се нанасят на кожата за временно облекчение. Тези препарати с рецепта и без рецепта могат да облекчат парене, сърбеж и лека болка.

Свещите против хемороиди са евтини и ефективни при вътрешни хемороиди. Лекарството се поглъща от тъканта на ректума и облекчава болките и неприятните усещания, предизвикани от хемороиди.

Понякога супозиториите могат да смекчат проявленията, предизвикани от външни хемороиди.

Най-добрите свещи против хемороиди – има ли такива

За съжаление, идеални лекарства няма. Препаратите се подбират индивидуално, и не може да се определи еднозначно кои са най-добрите свещи против хемороиди.

За да бъде ефектът максимален, супозиториите обикновено се прилагат по 2-4 пъти дневно. Ако се приложат след изхождане, ефектът ще бъде по-продължителен.

Външните мехлеми и мазила могат да се нанасят всеки път, когато е необходимо облекчение. Но то не е толкова продължително, както при използване на супозитории.

Това е свързано с факта, че свещите се разтварят по-бавно и освобождават лекарствата в продължение на по-дълъг период от време.

Ректалните свещи следва да се използват само за ограничен период от време, за да се предотвратят възможни усложнения.

Дори най-добрите свещи против хемороиди, ако се прилагат неправилно или твърде дълго, могат да навредят.

Ако облекчение не настъпи след няколко дни приложение, не трябва да се търсят и купуват други свещи против хемороиди.

Домашни свещи против хемороиди – евтина алтернатива

Важно е да се знае, че макар и тези свещи да са евтини за направа, не могат да заменят основното лечение.

Използват се като допълнение към препаратите с рецепта и без рецепта, предназначени за облекчаване на изхождането и неприятните усещания.

В тях обаче няма активни съставки за намаляване на отоците, раздразненията и болките.