Ювенилни се наричат патологичните кръвотечения от половите пътища, обусловени от нарушението на нормалното ежемесечно отделяне на ендометриума.

Този процес е свързан с аномалии в системата „хипоталамус-хипофиза-яйчници“.

Ювенилните кръвотечения имат още едно название – маточни кръвотечения на пубертетния период. Възникват по време на сексуалното съзряване на момичето и могат да се проявяват до навършването на пълнолетие.

В детската гинекологична практика подобни кръвотечения се срещат сравнително често. Общият процент маточни кръвотечения в пубертетната възраст е около 30%.

Възможните причини за кръвотечения в пубертетния период

В основата на патогенезата на ювенилните кръвотечения лежат нарушения в хипоталамо-хипофизарната-яйчникова система, поради незрелостта на тези структури или токсичното въздействие върху тях.

Този процес се заключава в недостатъчното образуване на гонадотропин-освобождаващи хормони, които стимулират образуването на основни женски хормони:

• Фоликулостимулиращ – ФСХ;
• Лутенизиращ – ЛХ;

В резултат на недостига на тези хормони се нарушава съзряването на фоликулите в яйчниците – фоликулите са подложени на атрезия – обратно развитие, или се образува персистиращ фоликул – зрял фоликул, който не се разпуква в необходимия момент, и продължава да съществува.

Цикълът същевременно е ановолуторен, тоест в хода на цикъла на съзряване, яйцеклетка не излиза.

И ендометриумът не се отделя в необходимия срок, случва се хиперплазия, разрастване.

Когато слоят стана твърде дебел, се нарушава снабдяването с хранителни вещества вътре в него, и започва неравномерно да се отделя, което се съпровожда с обилни и продължителни кръвотечения.

Към дисхормонални кръвотечения могат да доведат някои фактори, свързани с начина на живот на момичето и нейното раждане и наследственост.

Възможни причини за кръвотечение в периода на пубертета:

1. Наследствена обремененост;
Подобни кръвотечения са се наблюдавали при майката на момичето в периода на пубертета.
2. Тежко раждане на майката;
Хипоксия на плода, плацентарна недостатъчност, задържане на развитието и т.н.
3. Изкуствено захранване;
4. Стрес;
Претоварване от учене, изпити, допълнителни занятия и обикновено липса на пълноценен отдих от прекалено учене.
5. Физически натоварвания;
Продължителни тренировки, състезания, работа, при която се изисква полагането на големи усилия.
6. Инфекциозни заболявания;
Особено значение в отключването на механизма роля играят ангините, острите респираторни-вирусни инфекции. Но всички останали остри и хронични инфекции могат да предизвикат това състояние.
7. Непълноценно хранене;
8. Недостиг на витамини, злоупотреба с вредни храни, недохранване;

Ювенилно маточно кръвотечение – как да го разпознаете?

Може да се прояви от началото на настъпване на менструацията и в рамките на няколко години след нейната поява.

Момичетата същевременно забелязват, че цикълът им е станал нередовен, менструациите могат да отсъстват по няколко месеца.

Когато все пак настъпят, кръвотеченията са обилни, болезнени, продължават по 1-2 седмици, понякога и повече.
На първи план се проявяват признаци на анемия.

Продължителната или обилна кръвозагуба водят до понижаване на хемоглобина до много ниски стойности. Момичето се оплаква от слабост, световъртеж,постоянна сънливост.

Губи интерес към активния живот. Кожата и лигавиците са бледи на цвят, апетитът също анормално нисък.

Методи за диагностика

• Кръвни изследвания могат да потвърдят наличието на анемия или да установят нарушения в системата на съсирването на кръвта. Също на момичето може да се назначи изследване на женските хормони.
• Ултразвук на органите на малкия таз позволява да се определят изменения в ендометриума, да се установи наличието на зрели, атретични или персистиращи фоликули, а също и да се установят кистозни изменения.