С времето ще стане възможно на човек да му растат нови органи и заболявания да бъдат лекувани от разстояние, убедени са лекари.

Голяма част от заболяванията и техните последствия биха могли да бъдат предотвратени, ако хората обръщаха повече внимание на тяхната диагностика.

Но днес лекарите са убедени, че не е далеч денят, когато в помощ на обществото, дори и за справянето с най-тежките здравословни проблеми, ще идват иновационните технологии.

Медицината на бъдещето вече показва неочаквани резултати, а в бъдеще, според учени и лекари, прогресът ще бъде още по-забележителен.

Какви могат да дадат на света новите технологии и как ще помогнат за подобряване на здравето на човечеството?

Предварителна диагностика

Днес все по-често лекарите говорят за необходимост от съвременна диагностика и профилактика на заболявания. Тази елементарна мярка позволява предотвратяване развитието на такива тежки патологии, като рак, инфаркти и т.н.

Въпреки че много поликлиники днес разполагат с всичко необходимо за пълноценни изследвания, процентното съотношение на диагностичните манипулации е изключително малко.

И в крайна сметка се стига заболяването да прогресира до хроничен стадий.

Учените пък желаят да внесат положителна промяна и активно разработват такъв метод на диагностика, който ще позволи бързо и лесно преминаване на необходимите изследвания, без това да отнема много време.

Същността на метода е много елементарна – планира се създаването на малки датчици, които се вшиват в дрехите на човека.

Разглежда се и вариантът, при който да се въвеждат под кожата.

Биосензорните механизми постоянно ще проверяват и мониторират нивото на захарта в кръвта, кръвното налягане, честотата на съкращенията на сърдечния мускул, хормоналния статус и други параметри, които позволяват на лекаря навреме да проследи започващия проблем.

Данните ще се предават на лекуващия лекар, който в случай на промяна ще го вика на преглед.

Пораснали клетки

Днес учените водят активни разработки и изследвания в областта на органите. Не е тайна, че много хора имат нужда от трансплантация, но донорите просто не достигат.

И учените активно разработват технологии, позволяващи подобряване на ситуацията. В резултат се е появи технологията за „отглеждане“ на органи от стволови клетки от човешкия организъм, които са способни да се адаптират за нужния орган.

Напечатано сърце

Още едно постижение на прогреса, което позволява да се повярва в чудесата – това е 3Д печатането на органи. Извършва се на специална биохимическа машина.

Първите опити били проведени на обикновени струйни принтери. Оказва се, че размерите на клетките на човешкия организъм са съпоставими с тези на капките на стандартните мастила – около 10 микрона. В процеса на биопечат, 90% от клетките запазват жизнената си способност.

За печатане на органи се използва фоточувствителен хидрогел, специален прахообразен пълнител или течност. Работният материал се подава от диспенсъра като постоянна струя или дозирани капки.

Как се създава зъб?

Разработваната от британски учени технология предполага, зъбите да си израстват непосредствено в устата на човека.
Първо ще се създава зачатък на зъба чрез използването на епител от венците и стволови клетки.

След това от клетките ще се изпраща специален импулс, който ще стимулира превръщането им в определен тип зъб.

Жега под кожата

Днес много хора се плашат от инжекции и не без основание, освен болка има и опасност от разпространение на инфекции, в бъдеще нанороботи ще заменят инжекциите.