Със застаряването на населението наложи разрастването на спектъра от дейности, които медицината се налага да извършва, като един от най-разпространените проблеми на хората в напреднала възраст е отслабването на зрението.

Но в тази област японски учени направиха пробив, тъй като успяха да възстановят напълно зрението на 70-годишна, страдаща от обусловена от напредването на възрастта дегенерация на макулата.

Японските учени съобщиха всъщност за първа успешна трансплантация на кожни стволови клетки в окото. Стволовите клетки били извлечени от кожата на пациента с цел възстановяване на частично загубено зрение.

Пациентът е 70-годишна жена, чиято диагноза е доста разпространена в старческа възраст. Жената се съгласява да вземе участие в пилотно проучване през 2014 година, и се подлага на експериментално лечение. 2 години след извършване на трансплантацията учените обявиха постигнатите резултати.

Изследователите използвали малко парче кожа от ръката на 70-годишната жена с 4 мм диаметър и модифицирали клетките, от които то се състояло, успешно или препрограмиране на индуцирани плурипотентни стволови клетки.

Както е известно, този тип първични клетки имат способността да се диференцират в почти всеки тип тъкан на тялото, и кожни клетки, взети от ръката например, могат да бъдат видоизменени, като се диференцират в клетки на ретината.

След като модифицирани по начин, че да се превърнат в пигментен епител на ретината, били култивирани в лабораторни условия, докато образуват много тънък слой тъкан, който след това да се трансплантира зад ретината на пациентката.

Ръководителят на проекта е много доволен, че не е имало усложнения по време и след операцията по извършване на трансплантацията.

Според него обаче това е само първата стъпка към използването на подобен вид стволови клетки в регенеративната медицина.

И последните положителни резултати увеличават решимостта на учените да направят този метод за възстановяване на зрението достъпен за всички пациенти.

Макар и да е прекалено рано да се правят обобщения въз основа на резултатите от тази експериментална процедура, данните, които са налични към момента, са доста обещаващи.

Японският екип от учени решава да не обявява резултатите от трансплантация веднага, за да може да се наблюдава подобряване на състоянието на зрението на пациента и да се прецени как модифицираните клетки продължили съществуването си.

Сега вече изследователите съобщават, че трансплантираните, макар и видоизменени клетки, са оцелели без каквито и да било нежелани реакции повече от години, и зрението на 70-годишната жена леко се е подобрило.

Транспилатираният ретинален пигментен епител оцелява, без каквито и да е признаци на реакция на отхвърляне от имунната система, не се наблюдава неочаквана отрицателна пролиферация в продължение на година и половина. И с това основната цел на изследването на японските учени е постигната.

Макар и да не е постигнато пълно възстановяване на зрението, изследването е значителна крачка напред в използването на индуцирани плурипотентни стволови клетки, които учените смятат, че е възможно да се използват за лечение на редица заболявания, сред които Паркинсон и болестта на Алцхаймер, и не само за лечение на проблеми със зрението.

Резултатите от редица други изследвания също са обещаващи и показват възстановяване на зрението след терапии с използването на стволови клетки.

Забележителен е случаят на жена град Балтимор, която била напълно сляпа повече от 5 години, и зрението ѝ беше възстановено след извличане на стволови клетки от костния мозък и впръскване в очите ѝ.