На извънреден брифинг на областния кризисен щаб в Пловдив бяха дадени допълнителни разяснения по повод потвърдените тази сутрин в града 2 нови случая на COVID-19.

Медицинската сестра работи в неврохирургията на УМБАЛ „Св. Георги”

Стана ясно, че мъжът, след като са се появили подозрителни симптоми сам се е изолирал, но впоследствие е получил и характерното за тази болест затруднено дишане и е постъпил в Инфекциозна клиника.

По отношение на втория случай стана ясно, че става въпрос за жена на 59 години, която е медицинска сестра в неврохирургията в университетската болница Св. Георги в Пловдив.

Според представената информация жената сама се е изолирала у дома веднага след появата на първите подозрителни симптоми в неделя.

Контактни лица с нея са няколко лекари, както и 20 пациенти, които са били в отделението. Предстои всички да бъдат изследвани.

Към момента състоянието се оценява като добро с характерни грипоподобни симптоми, макар и да стана ясно, че е със системно съпътстващо заболяване.

Лекува се в домашни условия, тъй като симптоматиката поне към момента не налага болнично лечение.

Похвала на всички здравни специалисти в Пловдив от РЗИ

Директорът на РЗИ Пловдив похвали всички здравни специалисти в града, че не правят опити да прикрият заразата, а веднага уведомяват.

В момента от дирекция „Противоепидемичен контрол” в РЗИ извършват обследване в УМБАЛ Св. Георги с цел определяне на източника на заразата в неврохирургия.

Даде пример с лекаря от частна болница, който веднага се е изолирал и контактните му лица са само 2 медицински сестри и неговата съпруга. Информацията, че лекарят се е върнал на работа веднага след връщането му Италия.

Към директора на РЗИ Пловдив бе отправено запитване за военните от Стрямска бригада, които се готвят за мисия, 2-ма от тях са с настинка, но за тях бе съобщено от Националния оперативен щаб, че ще останат под карантина.

От РЗИ нямаха информация и не отговарят за поставянето под карантина на военнослужещи, това е от компетентност на военните военни болници.