Какво смятате да правите със своя живот?

Над тези въпроси често размишляват завършващите университет, хората, които смятат да сменят професията си, както и тези, навлезли в период на криза на средната възраст. В последно време на този въпрос започна да се отделя особено внимание.

В интернет могат да се открият доста популярни сайтове, в които хората споделят своите житейски цели.

На една от тези уеб страници около 40 хиляди души са посочили своите цели. Списъкът с желания е много разнообразен – „Да намеря сродна душа“, „да напиша роман“, „да плувам сред акули“ или „всеки ден в продължение на 1 седмица да си лягам в полунощ“ – това са само няколко от примерите.

През последните години бяха публикувани няколко книги на тема – „изживейте своя живот на максимум“ като например „Не губете възможности – съставяне на житейски списък“, „101 неща, които трябва да направиш, преди да умреш“, „Какво е необходимо да направиш преди смъртта си“.

Ние не сме тук за това, за да разказваме как да изживеете своя живот, но нас ни интересува широкият спектър от възможности и решения“ – посочва Майкъл Огден, чиято книга описва историите на хора, постигнали своите цели.

Сред целите, които са реализирали „героите“ описани в тази книга са – скок с парашут от самолет, изпращане на покана за среща на абсолютно непознат човек или пребиваване в Италия за период от 1 година.

В книгата Огден също разказва за своя собствен опит в записа на музикалния албум. „Аз се замислих за времето, когато ще умра и попитах себе си – какво искам аз да опитам в живота“ – посочва Огден.

„Аз пиша песни и свиря на китара. Но аз също мога да слушам басове, хармония и всичко това е в моята глава. И си помислих, че единственият начин да възпроизведа това е да запиша.“

Той успял да запише песните си. След седмици, прекарани в търсене на музиканти, които биха могли да му помогнат, той срещнал китарист, който бил построил домашно студио за собствената си група. И този китарист помогнал на Огден да направи записите си.

„Аз прекрасно прекарах времето си, когато създавах първия си албум“ – посочва Огден. „Аз знаех, че не е важно дали ще живея още 5 или 50 години, но винаги ще помня това, което преживях в този период.“

Тази история звучи много вдъхновяващо, но работи ли съставянето на списък с житейски цели при всички хора или за някои това може да превърне в източник на неудовлетворение от живота.

Най-важното е човек да си поставя реалистични цели

Целите могат да имат неблагоприятни последствия за физическото и психическото здраве, особено ако не са реалистични.

„Често хората си поставят възвишени цели. Те искат да получат всичко сега и веднага“ – твърди Сабрина Нютон, сертифициран личен треньор от Канзас Сити, щата Канзас и представител на Американският съвет за упражнения.

„Вие няма да пробягате 26 км, просто защото един ден сте решили да направите това. На вашия организъм му е необходимо време за подготовка.“

Подготовката е ключ не само към успешното преодоляване не само физически, но и на психически изпитания. Постигането на много цели изисква планиране, тежка работа и усилия.

Нереалистичните или лошо планираните цели могат да доведат до травми или разочарование – сериозни препятствия по пътя към постигането на житейските цели.