Какво е меланома?

Меланома е злокачествен тумор, който се формира от пигментните клетки, наречени меланоцити. Притежават уникалната способност да произвеждат пигмента меланин и могат да бъдат открити в кожата, лигавицата, очите, надбъбречната жлеза и мозъка. Меланомът имат особената склонност да метастазира в началния си етап на развитие.

Резултатът от това разпространение е често преждевременна смърт. Честотата на този вид рак нараства експоненциално и е най-честата причина за смърт от заболяване на кожата.

Какви са симптомите?

Меланома най-често възниква при нормална кожа, но могат да се появят и от доброкачествено меланоцитенневус – белег или бенка по рождение.

Идентификаторите за потенциално злокачествени пигментирали лезии най-лесно се запомнят с първите 5 букви от английската азбука:

  • А – асиметрияот „Asymmetry“;
  • В – промяна в границите от „Border“;
  • C –промени в пигметацията от „Color“;
  • D – диаметър по-голямо от 0,6 см. от „Diameter“;
  • E - изменение в размера или формата от „Evolution“ ;

Меланомът може да се възпали и да кърви и от време на време лезиите да сърбят и да предизвикват силно парене – усещането е сякаш кожата ви изгаря. Накратко меланомът са най-често пигментирани, асиметрични по отношение на цвят и форма и са склонни да се увеличават или променят с течение на времето. Наличието или отсъствието на косменифоликули не е от значение.

Какви са причините за меланома?

Подобно на повечето ракови заболявания е съвкупност от генетични фактори и такива на околната среда. Разпространено е да се смята, че ултравиолетовите лъчи предизвикват мутации на меланоцитите и това е основният фактор, който е причина за кожните меланоми. Но фактът, че се появяват и по части на тялото, които не се излагат на слънчева светлина. Идентифицирани са гени, които предразполагат към възникване на меланоми при някои хора.

Лечение на меланома

Лечението започва с установяване на стадия на меланома. При първи стадий лезиите са тънки и няма метастази и прогнозите за пълно излекуване са много добри. Пристъпва се към хирургично отстраняване на туморната тъкан като се премахва и по преценка определена част от здравата тъкан. По-големите тумори или тези, които са образували метастази, са много по-трудни за лечение.

При меланоми, които са в междинен стадий и няма доказателства, че туморът се е разпространил, се прави биопсия на лимфните възли около тумора и се прави диагностика до каква степен е прогресирало заболяването. При тази процедура се инжектира оцветител и се прави проследяване на локалните лимфни възли, които снабдяват тумора. След като се идентифицират, те биват отстранени и се изследват от патолог дали меланомът се е разпространил и в тях. Липсата на метастази в тях е добър знак.

След като метастазите са обхванали и лимфните възли около меланоми или други тъкани, лечението става все по-трудно и сложно и рядко се постига излекуване. В такива случаи лечението се състои в лимфна дисекция в зоната на тумора, инжекции с интерферон, лъчетерапия, имунотерапия и системна химиотерапия.

Как да се предпазим?

  • Избягвайте излишните слънчеви бани;
  • Носенето на подходящо облекло, както и използването на ефективни слънцезащитни продукти е разумен начин за предотвратяване на кожните меланоми, както и на повечето видове рак на кожата и фотостареене.
  • Приемайте най-малко 1000 IU витамин Д дневно.