Какво е меланома?

Меланома е злокачествен тумор, който се формира от пигментните клетки, наречени меланоцити. Притежават уникалната способност да произвеждат пигмента меланин и могат да бъдат открити в кожата, лигавицата, очите, надбъбречната жлеза и мозъка. Меланомът имат особената склонност да метастазира в началния си етап на развитие.

Резултатът от това разпространение е често преждевременна смърт. Честотата на този вид рак нараства експоненциално и е най-честата причина за смърт от заболяване на кожата.

Какви са симптомите?

Меланома най-често възниква при нормална кожа, но могат да се появят и от доброкачествено меланоцитенневус – белег или бенка по рождение.

Идентификаторите за потенциално злокачествени пигментирали лезии най-лесно се запомнят с първите 5 букви от английската азбука:

 • А – асиметрияот „Asymmetry“;
 • В – промяна в границите от „Border“;
 • C –промени в пигметацията от „Color“;
 • D – диаметър по-голямо от 0,6 см. от „Diameter“;
 • E - изменение в размера или формата от „Evolution“ ;

Меланомът може да се възпали и да кърви и от време на време лезиите да сърбят и да предизвикват силно парене – усещането е сякаш кожата ви изгаря.

Накратко меланомът са най-често пигментирани, асиметрични по отношение на цвят и форма и са склонни да се увеличават или променят с течение на времето. Наличието или отсъствието на косменифоликули не е от значение.

Какви са причините за меланома?

Подобно на повечето ракови заболявания е съвкупност от генетични фактори и такива на околната среда.

Разпространено е да се смята, че ултравиолетовите лъчи предизвикват мутации на меланоцитите и това е основният фактор, който е причина за кожните меланоми.

Но фактът, че се появяват и по части на тялото, които не се излагат на слънчева светлина. Идентифицирани са гени, които предразполагат към възникване на меланоми при някои хора.

Лечение на меланома

Лечението започва с установяване на стадия на меланома. При първи стадий лезиите са тънки и няма метастази и прогнозите за пълно излекуване са много добри.

Пристъпва се към хирургично отстраняване на туморната тъкан като се премахва и по преценка определена част от здравата тъкан. По-големите тумори или тези, които са образували метастази, са много по-трудни за лечение.

При меланоми, които са в междинен стадий и няма доказателства, че туморът се е разпространил, се прави биопсия на лимфните възли около тумора и се прави диагностика до каква степен е прогресирало заболяването.

При тази процедура се инжектира оцветител и се прави проследяване на локалните лимфни възли, които снабдяват тумора.

След като се идентифицират, те биват отстранени и се изследват от патолог дали меланомът се е разпространил и в тях. Липсата на метастази в тях е добър знак.

След като метастазите са обхванали и лимфните възли около меланоми или други тъкани, лечението става все по-трудно и сложно и рядко се постига излекуване.

В такива случаи лечението се състои в лимфна дисекция в зоната на тумора, инжекции с интерферон, лъчетерапия, имунотерапия и системна химиотерапия.

Как да се предпазим?

Предпазването от меланома и други видове рак на кожата е от изключителна важност, тъй като тези заболявания могат да имат сериозни последици за здравето и дори да бъдат фатални.

 • Редовни проверки на кожата: Редовните самопроверки на кожата са от съществено значение за откриване на необичайни промени или нови родими. Ако забележите каквито и да било подозрителни промени, незабавно се консултирайте с дерматолог.
 • Професионални прегледи: Редовните профилактични прегледи при дерматолог са също важни, особено ако имате по-голям риск от меланома поради семейна предразположеност или светъл тип кожа.
 • Избягване на слънце в пиковите часове: Слънчевите лъчи са най-интензивни между 10:00 и 16:00 часа. Стремете се да избягвате дълги периоди на слънчево излагане по време на този интервал или да се предпазите със слънцезащитни средства и облекло.
 • Използване на слънцезащитни продукти: Изберете широкоспектърни слънцезащитни кремове с висок SPF и ги нанасяйте щедро на кожата си, особено при изложение на слънце. Повторяйте нанасянето на продукта на всеки 2 часа и след плуване или изпотяване.
 • Носете подходящо облекло: Дрехите с дълъг ръкав и качулка, както и шапка с обширен козирка, могат да предоставят допълнителна защита на кожата.
 • Опазване на очите и главата: Носенето на слънчеви очила с UV защита е също важно, тъй като очите и кожата около тях също са податливи на увреждания от слънчевото излъчване.
 • Избягване на слънчеви легла и изкуствени UV източници: Този вид излагане на ултравиолетовата светлина също увеличава риска от меланома.
 • Здравословен начин на живот: Поддържането на здравословен начин на живот, включително здравословно хранене и редовно физическо упражнение, може да подобри общото ви здраве и да подпомогне имунната ви система.
 • Витамин Д: Витаминът D има важна роля в имунната функция и здравето на кожата. Вземането на най-малко 1000 IU витамин Д дневно може да бъде полезно, но винаги се консултирайте със здравния си специалист преди да започнете хранителна добавка.