Повечето от нас са спонтанни и съвсем не желаят да смятат калории, за да контролират килограмите си. За такива творчески натури е подходящ методът, разработен в Канада.

Вместо да броим калории, да използваме длани

За 8 години от своето съществуване методът спомогна на повече от 30 000 души да свалят килограми. Всичко е много лесно и прегледно. Забравете смятането на калории.

Измерването на порция става с длани и с юмруци. Има 4 групи продукти – белтъчини /месо и риба/, зеленчуци, въглехидрати – макарони, картофи и мазнини.

Техният обем във всяка порция се измерва с помощта на бегъл поглед към разтворена длан, шепа, юмрук и дори палец.

Така лесно и по-бързо може да се контролира количеството на изяденото, тъй като дланите на всички са различни, а това означава, че притежателите на големи ръце, могат да си позволят по-големи порции.

Схемата с такава длан напомня на червения предупредителен знак СТОП на чревоугодничеството.

От друга страна, ако успеем да направим снимка как количеството от съответните храни се разполага по дланта и я закачим някъде в кухнята, то ще разполагаме с нагледна схема, на кой колко овесена каша да слагаме, а децата ще имат доказателство защо не е необходимо да си изяждат цялата порция на вечеря.

Белтъчини

Основен източник на белтъчини – месо, риба, яйца, млечни продукти, фасул и прочие бобови.

Размерът на порцията белтъчини е дланта, от основата на пръстите до края на дланта.

Обърнете внимание – парчето месо или риба не само не трябва да бъдат по-големи от дланта, но не е препоръчително да са и по-дебели.

Това е много по-малко от пържолите и котлетите, които се сервират в ресторантите.

Яйцето, ако си го представим разлято, също в тази схема отговаря на една длан, и този продукт може да се употребява не повече от един на ден.

Порцията белтъчни храни за жени е длан, за мъжете две длани при всяко хранене.

По-голямо количество белтъчини не е препоръчително да се приема. Диетолозите не препоръчват това да се прави по една конкретна сериозна причина – да не се претоварват бъбреците.

Следващият начин на измерване – това юмрук. Такова количество извара може да се изяде през деня. Това правило се отнася както за мъжете, така и за жените.

И макар изварата да е много полезна, количеството трябва да се контролира строго по същата причина – да не се отразява неблагоприятно на здравето на бъбреците.

В това е несъмнената полза от метода – не всички помнят, че дори най-здравословната и полезна храна също има ограничения като количество, след което се превръща в не толкова полезна.

Такива ограничения има за всяка храна. Дори водата от планински извор, ако се пие в големи количества, да кажем не 3, а 6 литра, става вредна.

Зеленчуци

Порцията също се измерва в юмруци – обемът за жени е един, а за мъже – два юмрука за всяко хранене.

На ден жените могат да си позволят до 4 юмрука зеленчуци, а мъжете – 6. Изключение може да се направи за листните зеленчуци, които са по-обемни.

Въглехидрати

Става въпрос за зърнени храни – мюсли, макарони, а също и плодове. Еквивалент на 3 порции – шепа, тоест свита длан.

Порция зърнени за жени – една шепа, за мъже – 2 шепи на ден. Въглехидратите се усвояват бавно от организма, затова не е добре да са в големи количества.

Със сладкото предложението е да се постъпва по следния начин – ако ни се прииска сладкиш, който по обем е една шепа, това може да се брои за порция въглехидрати. Заменя порция мюсли или овесени ядки.

Мазнини

Основен източник – растително и краве масло,  а също и всякакви ядки и семена. Еквивалент на порцията е един палец.

Например, горната фаланга на големия пръст, това е количеството масла, ядки и шоколад, което може да изяде както мъж, така и жена за ден.

По тази система може да се изяде само едно парченце шоколад.

Това изглежда невероятно и дори непочетно по отношение на шоколада. Но с този начин на хранене може да се отслабне.