Дали сме измили чиниите днес? Това е информация, която е известна не само на най-близките, но при анализ на обратните води от съответното жилище, може да стане и всеобщо известна.  

Какво разкрива водата от канализацията на учени, лекари и дори на полиция? Обратните води съдържат много информация.

В тях се откриват наркотици и хормони, лекарствени средства и може да се определи тяхната група. Учените по анализа на отпадните води могат да кажат какви са доходите на живеещите в съответния район.

На 19 ноември бе отбелязан Световният ден на тоалетната и затова ще опитаме да ви разкажем какви тайни крият обратните води.

Тайните, които крият отпадните води за живота ни

Канализацията – източник на информация

Анализ на отпадни води се прави на заводи, автомивки и други индустриални предприятия – трябва да се знае кой с какво точно замърсява околната среда.

Но ако има метод на анализ, защо да не се използва и с цел профилактика? Изследванията на обратните води може да са доста информативни.

По водата, които изтича от дома в общата канализация, може да се разбере какъв начин на живот водят хората, колко са здрави физически те и дори психически.

Анализът на отпадните води в Атина от 2010 до 2014 г. потвърждава – жителите на града страдат от икономическа криза, застигнала Гърция.

В състава на водите рязко се увеличава количеството транквиланти от групата на бензодиазепините, антидепресанти и наркотични препарати.

За проблеми в системата на здравеопазването обикновено сигнализира намаляване на следите от антибиотици и нестероидни противовъзпалителни препарати.

Повишаването на жизнения стандарт в китайската столица Пекин се установява по увеличаващото се количество следи от медикаменти, средства за лична хигиена и битова химия в отпадните води.

В обратните води попада всичко, и анализите показват какво ядат хората, с какво се лекуват, колко често перат и се къпят, пият кафе, пушат, употребяват алкохол и наркотици, и много други неща.

Това е много информативен източник, макар и най-често да го използват за проследяване на ефективността на почистващите съоръжения.

Проблемът със замърсяването на Световния океан и на питейната вода днес става все по-сериозен.

За замърсяването на питейните води с хормони и медикаменти заговориха още преди 20 години. И повечето почистващи съоръжения не могат да изпълняват бариерна функция за всички вредни вещества.

Учените са особено обезпокоени от наличието във водата на т.нар. ендокринни разрушители – вещества, които нарушават хормоналния обмен.

Това са синтетични хормони, и други съединения, например, бисфенол-А от битова пластмаса, който предизвиква аномалии в развитието на главния мозък на ембрионите.

Способства за възникване на хормонално зависими тумори, дори и на рак на гърдата при мъжете.

Днес в някои европейски държави се разглеждат филтрите с активен въглен и ултравиолетовите лампи за пречистване на питейна вода, които до известна степен подобряват качеството на живителната течност, която тече от чешмите у дома.

Например, в Швейцария филтри са въведени от компаниите за водоснабдяване, но за пречистването на водата плащат потребителите.

Сметката за вода се увеличава с около 20 евро на година на човек. А в Берлин са се отказали от филтрите – не са по джоба  нито на държавата, нито на местната власт, нито на компаниите, които осъществяват водоснабдяването, още по-малко гражданите желаят да дават пари за допълнително пречистване на питейната вода.

Количеството микрочастици пластмаса във водата понякога превишава разумните предели. Например, в САЩ всяка година в канализацията попадат 10 тона само контактни лещи. Отпадните води не само разказват, а направо говорят какво правим в домовете си.

Кокаин, канабис и метамфитамин

За анализ на урина с цел установяване на прием на забранени препарати е слушал всеки – ако не в криминалната хроника, то от спортните новини за изследвания за допинг на спортисти на световно ниво. И ако може да се провери какво отделя един човек защо да не може да де направи това за цял град?

Това не е фантастика. Първите изследвания по тази тема са проведени през 2008 г. Използван е методът на мас-спектрометрията.

Взети са проби от големите пречиствателни станции на Милано, Лугано и на Лондон.

Установява се, че потреблението на кокаин в Милано нараства през почивните дни.

И още тогава идват предположенията, че закономерностите и тенденциите в потреблението на наркотици може да се проследява в реално време и на локално ниво.

Отпадните води са истинска съкровищница на знания за това как живеят хората. Възможно е много скоро да се появят анализатори на отпадни води във всички по-големи пречиствателни станции.