Според проучване, проведено от френска компания за производство на козметика и парфюмерия, 68% от жените страдат от косопад. А медицинската статистика показва, че 80% от мъжете са с оплешивяване.

Индустрията на красотата предлага ефективно решение при тези 2 проблема – мезотерапия за коса. Но що за процедура е това?

Наистина ли действа или ефективността се преувеличава

Мезотерапия – как започва всичко

Историята на мезотерапията се свързва с името на Доктор Мишел Пистор, който ръководил здравното обслужване в селото Брей ет Лу във Франция.

През 1952 г. се опитвал да спре пристъп на бронхиална астма на местен жител, като инжектирал прокаин.

На заболяването инжекцията оказва слабо влияние, но болният започнал да чува камбанен звън, а до преди това бил глух.

Лекарят му назначава инжекции в непосредствена близост до ухото, благодарение на което постига значително подобряване на слуха.

От този момент Пистор започва да въвежда препаратите колкото се може по-близо до огнището на заболяването.

И формулирал основното правило на мезотерапията, тоест инжекции в мезодермата – малко, не много често и на необходимо място.

През 1964 г. в Париж се основава Френската асоциация по мезотерапия, а през 1987 г. се признава за медицинска специалност от Френската медицинска академия.

Днес се използва във всички европейски държави и се практикува от приблизително 40 хиляди лекари по цял свят.

С нейна помощ се лекуват anti-age изменения на кожата, коригират се бактериално-вирусни дефекти на кожата. Все повече от лекари използват мезотерапия при лечение на косопад.

Как действа процедурата на косата

Същността на мезотерапията е: правилно подбраните вещества, въведени в необходимата точка, многократно усилват техния потенциал. Ефектът на терапията се проявява по-силно.

Доктор Пистор започва с прокаин. Днес в състава на коктейлите за лечение на косопад попадат витамини, минерали, пептиди, аминокиселини, екстракти от растения, антиоксиданти.

Използват се и хомеопатични препарати и средства, които разширяват кръвоносните съдове като финастерид и миноксидил.

В редица случаи се използват готови коктейли, които се предлагат от фармацевтичните компании.

Инжекциите са почти безболезнени, по думи на пациентите, като курсът процедури отнема средно 7-12 седмици, кратност – 1 процедура за 7 дни.

Мезотерапия се назначава не само при косопад. Но и при оредяване на косата, предразположение към цъфтящи краища, себорея, за удължаване на фазата на растеж на косъма.

Уморителното очакване – кога ще започне да расте косата

Не трябва да се очакват бързи промени. 1-2 процедури няма да осигурят видим ефект, докато след 5-7 процедури вече се вижда леко подобрение.

След втора процедура се обновяват само 20% от клетките в зоната на въздействие на мезококтейла. За 5-7 процедури вече се обновяват всички клетки, а затова появата на нова коса може да е видимо с невъоръжено око.

Критиката към мезотерапията

Според доктор на медицинските науки и председател на отделението по пластична хирургия към Югозападния университет на Тексас, САЩ, няма научни потвърждения, че мезотерапията действа.

Неговата позиция се одобрява и от член на Американската академия по дерматология, Доктор Робин Ашиофф. Обикновената инжекция дава фалшиви надежди на хората. Преди да се прилага на практика тази процедура трябва да е добре проучена.

Основният проблем на този метод е, че коктейлите за мезотерапия и отделните съставки, които се използват, не са тествани за ефективност.

Няма данни дали помагат при оплешивяване и за подобряване на качеството на косата. Както абсолютно всички медицински процедури, които се извършват на този свят, и за мезотерапията трябва да се направят тестове и изследвания.

Федералното управление по лекарствените средства на САЩ – FDA, публикува данни, че мезотерапията има съществени странични ефекти и не се одобрява приложението за лечение на каквито и да е заболявания или състояния.

При използване на метода за лечение на целулит, при 81% от изследваните, общо – 2600 души, били установени неблагоприятни странични ефекти.

Мезотерапията за коса всъщност е метод за доставки на лечебни вещества, коктейли от витамини, пептиди и микроелементи към космените фоликули.

Не помага при андрогенна алопеция или оредяване и косопад, предизвикани от заболявания на щитовидната жлеза.