Мигренозен инсулт – това е остро развиващо се патологично състояние, при което се нарушава кръвоснабдяването на тъканите на главния мозък на фона на пристъп на мигрена. Това заболяване се характеризира с наличие на продължителна мигренозна аура в съвкупност с главоболие и неврологични разстройства. В преобладаващия брой случаи тази патология добре се подава на лечение и не се съпровожда с развитие на постоянен неврологичен дефицит. Но понякога при липса на своевременна медицинска помощ може да възникне и обратна ситуация. В този случай ако такива пристъпи се повтарят нееднократно, в главния мозък се образуват множествени огнища и прогресиращи трофични изменения.

Същност, механизъм на развитие

Мигренозен инсулт – това е вторичен патологичен процес. Обикновено е като усложнение на нееднократно повтарящи се пристъпи на мигрена. За първи път взаимовръзката между тези 2 състояния е била предположена още през 19 век. След като в медицинската практика са въведени томографски методи за невровизуализация и тази теория успява да се потвърди. Във връзка с това, че сред жените много по-често се среща мигрена, в повечето случаи именно те се обръщат за медицинска помощ по повод остро нарушение на мозъчното кръвообращение. В основната рискова група са жени на възраст до 45 години.

Европейските медицински асоциации са провели редица изследвания, в хода на които се установява, че вероятността от развитие на инсулт сред хората, страдащи от мигрена се увеличава с повече от 3 пъти. И ако по-рано се е потвърдило, че мигрената може да стане причина за исхемични увреждания. Днес съществуват данни за възможна връзка между и с хеморагична форма на остро нарушение на мозъчното кръвообращение.

Рискови фактори

Предполага се, че водеща роля във възникването на тази болест се пада на съдовите разстройства, с които се съпровожда пристъпа на мигрена. Разграничават се редица фактори, които значително повишават вероятността от нарушение на мозъчното кръвообращение. Едно от тях е мигренозната аура. Известно е в класическите случаи аурата се предшества от пристъп на мигрена. Но в повечето случаи хората страдат от друга форма на заболяването, при което аура не се наблюдава. Така при класическа форма на мигрена рискът от хеморагичен инсулт нараства с повече от 2 пъти.

Аналогична ситуация се проследява при прием на орални противозачатъчни. Освен това с мигренозен инсулт много по-често се сблъскват жени с наднормено тегло. В групата предразполагащи фактори са и никотинова зависимост. Известно е, че никотинът оказва крайно неблагоприятно въздействие на кръвоносните съдове, поради което нараства риска от нарушение на мозъчното кръвообращение.

Голямо значение също има и честотата на пристъпите на мигрена. Колкото повече са в месеца, толкова по-голяма вероятност от възникване на хеморагичен инсулт.

Симптоми на мигренозен инсулт

Клиничните проявления при този патологичен процес нарастват остро и внезапно. Основен симптом в този случай е главоболието, което е с едностранен характер. Обикновен болковият синдром е само в едната половина на главата.

Непосредствено преди началото на пристъпа често присъства аурата, общата продължителност на която превишава 60 минути. Понякога аурата възниква едновременно с началото на пристъпа. Сред всички форми най-често се среща зрителната. Проявява се с двойно зрение, поява на цветни кръгове преди очите, халюцинации и т.н. В някои случаи присъстват симптоми, сигнализиращи за проблем с чувствителността.

Диагностика и лечение

На първо място тази болест може да заподозряна въз основа на съществуващите в анамнезата пристъпи на мигрена. Задължително е необходимо провеждането на неврологичен преглед.