Преди почти 200 години се ражда Луи Пастьор – велик френски микробиолог. Неговото име остава завинаги в паметта на благодарното човечество, което получава процеса на пастьоризация на разположение. Но преди това Луи Пастьор разработва технология за съхранение за дълъг срок на хранителните продукти, като първи разгадава тайните на ферментацията. Този удивителен процес е норма за нашето тяло, протича в организма на всеки човек. Ако нямаше ферментация, храносмилателният процес би бил истинско мъчение. Какво ферментира в нашия стомах и защо това е необходимо?

Какво е това ферментация?

Ферментация – това е процес на разрушаване на органични молекули, който протича без участие на кислород – тоест анаеробен и второ, извършва се за сметка на бактерии, обитаващи стомаха. Този процес също е важен, защото по време на ферментацията се образува АТФ – енергийна валута на клетките, а в последния етап се възстановява никотинамидадениндинуклеоти. Това е съединение, необходимо за извършване на гликолиза.

Най-популярният пример за ферментация е получаване на спирт от захар с помощта на плесенни гъбички. Именно Пастьор някога доказва, че за ферментация са необходими бактерии.

Основната маса от изядената храна се абсорбира в тънкото черво, което има отдели, обитавани от различни бактерии. Така например, в дебелия отдел на тънкото черво се усвоява глюкоза и други монозахариди, мастни киселини, холестерол, аминокиселини, късоверижни белтъци, витамини, желязо и калций, вода и електролити, а също и други съединения. В следващия отдел на тънкото черво организмът поглъща витамин В12, жлъчни киселини, отново вода и електролити.

Оставащата нехраносмляна маса постъпва в тънкото черво, където продължава абсорбция на вода, а съдържимото става твърдо и компактно. Именно тук се развива особено бурна бактериална активност във вид на ферментация.

Следва да се отбележи, че за ферментация в стомашно-чревния тракт не е толкова важна, колкото за тревопасните. При последните целулозата, а това е полизахарид – основен компонент на храната, и микроорганизмите в търбуха и червата ги разграждат и спомагат за усвояването. Но както при хората, така и при тревопасните същите бактерии, като се заемат със синтез на витамини от групи В и К. Така че благодарение на ферментацията получаваме крайно важни за нас съединения.

Последствията от ферментация за човек

Страничен ефект от ферментацията е образуването на газове. Всъщност, метаболитната дейност на бактериите в стомашно-чревния тракт – това е втора по източник чревни газове след поглъщането на въздух в процес на въздух. Газираните напитки, пиене на течности през тръбички, бързо ядене на храна, разговори за храна и дори предъвкване на дъвката – това са основни процеси, водещи до попадане на въздух в стомашно-чревния тракт.

Лактобактериите и стрептококите се занимават хомоензимна млечнокисела ферментация, в резултат на което се образува основна млечна кисела, а също и водород, вода и въглероден диоксид.

Бифидобактерии участват в хетероензимна млечнокисела ферментация, в която освен млечна се образува и оцетна киселина и редица друга метаболити.

Някои видове бактерии и клостридии – активни участници на спиртната ферментация което води до получаване на етанол и въглероден газ.

Заболявания, свързани с ензими

В здраво тяло на газовете, които са се образували в резултат на ферментация или поглъщане на въздух и по никакъв начин не са използвани от организма, се отделят чрез аналното отвърстие, като създават на околните определен дискомфорт. Лекарите изящно наричат този процес „пасаж на флатуленция”. Флатуленция е струпване на газове. Количеството на такива пасажи за възрастен здрав човек е от 5 до 15 случаи на денонощие, а общият обем на отделяния газ е от 0.2 до 2.5 литра.

При метеоризъм бактериалната флора е прекомерна активна и образува твърде много газове.