Хъркане представлява дрезгав или пронизващ звук, който се появява, когато дишането е частично възпрепятствано по някакъв начин по време на сън.

Понякога то може да е признак на сериозен здравословен проблем, а освен това може да създаде неудобство и за партньора.

Смята се, че около половината от хората в зряла възраст хъркат понякога.

Човек започва да хърка при преминаването на въздуха през последните отпуснати тъкани в гърлото, като това предизвиква вибрирането им при издишване, което създава тези дразнещи звуци.

Промени в начина на живот като например нормализиране на телесното тегло, избягване на употребата на алкохол няколко часа преди лягане или спането на една страна, може да спомогне да спрете да издавате подобни дразнещи звуци по време на сън.

Освен това на разположение са медицински изделия и хирургия, които са в състояние поне да ограничат силно смущаващото особено за партньора хъркане.

Какви са симптомите?

• В повечето случаи шумни вдишвания по време на сън, а шумът от издишванията е по-слаб;
• Прекалена сънливост през деня;
• Затруднена концентрация;
• Възпалено гърло;
• Неспокоен сън;
• Пристъпи на стенания или задушавания по време на сън;
• Високо кръвно налягане;
• Болка в гърдите през нощта;

Кога да отидете на лекар?

• Ако хъркането е толкова силно, че нарушава съня на партньора ви.

• Будите през нощта задавени или задъхани;

Това може да означава, че хъркането е причинено от по-тежко състояние като обструктивна сънна апнея.

Ако детето ви хърка, потърсете съдействието на педиатъра му. Освен това и децата могат да развият обструктивна сънна апнея.

Най-честите причини са проблеми с носа или гърлото като уголемени сливици. Затлъстяването често предизвиква стесняване на дихателните пътища на детето, което може прогресира в обструктивна сънна апнея.

Какви са причините?

Факторите, които могат да накарат несъзнателно да издава дразнещи звуци по време на сън са много като особености в анатомията на устата и синусите, употреба на алкохол, алергии, настинка, както и телесното тегло.

Когато човек задрямва и преминава от състояние от лек към дълбок сън, мускулите на мекото небце, езика и гърлото се отпускат.

Те могат да се отпуснат дотолкова, че да бъде напълно достатъчно да блокират частично дихателните пътища и да започнат да вибрират.

А колкото по-стеснени са дихателните пътища толкова по-голямо става налягането на въздушния поток. Това предизвиква увеличаване на вибрациите и съответно усилване на хъркането.

Следните състояния, оказвайки влияние на дихателните пътища е възможно да предизвикат издаване на дразнещи звуци, особено на партньора по време на сън:

Анатомията на устата ви – наличието на ниско и дебело меко небце може да стесни дихателните пътища.

Хората с наднормено тегло е възможно да имат допълните тъкани в задната част на гърлото, което може да предизвика стесняване на дихателните пътища.

По същия начин, ако триъгълната тъканна част, висяща от мекото небце /увулата/ е по-дълга, въздушният поток може да се възпрепятства и вибрациите да се увеличат.

Употреба на алкохол – прекаленото количество изпит алкохол преди лягане предизвиква отпускане мускулите на гърлото и намалява естествените защитни сили срещу запушване на дихателните пътища.

Лечение на хъркане

• Ако повдигнете горната част на тялото си с около 12 см. при сън, може да намали издаването на неприятни звуци по време на сън;

• Носни ленти – самозалепващи ленти, които се прилагат към носа помагат на много хора да увеличат пространството за преминаване на въздуха през носа, като така се предотвратяват завихряния и произтичащото от това шумно дишане. Но лентите не са ефективни при сънна апнея.