33-годишен спортист по борба, който е част от Националния отбор, не е успял да пребори усложненията на COVID-19 и влиза в списъка с жертвите на опасната инфекция.

Младият спортист е в кома от 3 седмици заради COVID-19

От един единствен случай не могат да се правят заключения, но тази преждевременна смърт показва, че вирусът не щади и младите, ако не се обърне навреме внимание.

Преди няколко седмици премиерът коментира случая с младия спортист, като отправи препоръка и към по-младите да не си стоят вкъщи, когато забележат, че симптоматиката на коронавируса се усложнява, а да се обърнат най-малкото към личния си лекар.

Вярно, всеки организъм е различен и реагира специфично, някои вече са формирали и клетъчен имунитет срещу вируса, не се откриват антитела, но върху това имат защита срещу инфекцията, но все пак COVID-19 не е за подценяване.

Борецът е постъпил в болница в началото на юни

Младият мъж е хоспитализиран в началото на юни, състоянието му вече е било усложнено и затова е поставен на апаратно дишане. Син е на известен български треньор по борба, който обаче успява успешно да се пребори с инфекцията, като няма информация бащата да е бил с усложнения.

Спортистът е установен с допинг през декември 2019 г. с препарата Кардарин, който се използва за горене на мазнини, като в описанието му се посочва, че е селективен адрогенен рецепторен стимулатор, попада в категорията на хранителните добавки.

Най-вероятно веднага ще се появят подозрения сред невярващите, че младият мъж е увредил здравето си със стероидите, които е приемал по време на спортната си кариера.

Кардаринът обаче не попада в категорията на стероидите, а по-скоро към техните заместители, въпреки това е включен в забранителния списък на Световната антидопингова асоциация и затова е наказан за 4 години, което слага на практика края на състезателната му кариера.

Още повече от ВМА не съобщават младият мъж да е страдал от някакви хронични заболявания, които да се допринесли до усложненията, още повече, че неговия баща прекарва инфекцията, без дори да бъде приеман в болницата, сравнително леко, въпреки възрастта му.