Шоколад, червено вино, портокал и шепа боровинки, звучи изключително привлекателно. Ако отчетем и, че това е диета и така трябва да се храним постоянно, то незабавно ни се иска да се приобщим към тайните на този начин на отслабване.

Защо пък да не отслабваме така – с чаша вино в едната ръка и с шоколад в другата? Този привлекателен подход към сдобиването с прекрасна фигура ще нарича диета Сиртфуд.

Какво се крие зад тази странна дума и защо всички желаещи да постигнат красива фигура още не са преминали към вино, шоколад и боровинки?

Как с Диета Сиртфуд се отслабва и борим стареенето

Белтъчини сиртуини – какво е това

Сиртуини – това са семейство ензими. Тяхното общо название се разшифрова като регулатори на премълчаване на информация, тоест гени, чиято външна активност е незабележима.

Сиртуини имат и много живи същества – от микроскопични бактерии до бозайници. Това са т.нар. хистонови диацетилази III клас, за които се изисква никотинамидадениндинуклеотид NAD – коензим, който участва в окислително-възстановителните реакции, протичащи в организма, транспортира електроните между тях.

В генома на нашия вид са кодирани 7 различни сиртуини. Те се занимават с регулация на процесите на стареене на организма, апоптоза, а също и противодействие на силния стрес, който може да е например, глад.

Сиртуините – това са белтъчини, по-точно гликопротеини, които могат да забавят процесите на стареене на организма.

За да живеем по-дълго, трябва да ядем по-малко

Хората, които мечтаят да свалят излишни килограми, изобщо не обичат фразата „За да отслабна, трябва да се храня по-малко”. Сред отслабващите е популярно мнението за нарушенията на метаболизма, заради които дори вдишваният въздух се превръща в калории, които се натрупват на талията.

Както показват многобройните изследвания, нарушенията на метаболизма, с които не трябва да се справим чрез контрол на храненето, се срещат не толкова често.

Ако трябва да бъдем точни, най-често се наблюдава лош контрол на количеството калории, които се приемат по време на непланираните междинни хранения.

Хората, които все пак могат да намалят калориите, които приемат, рано или късно започват да отслабват успешно.

Диетата, която ограничава калоричността на менюто, гарантирано дава ефект. Учените установяват, че методите за намаляване на калориите не само ни правят по-стройни и оздравяват, но и забавят процесите на стареене – дори на такива експериментални модели като дрожди, червеи, мухи-дрозофили, паяци, мишки и близки по физиология до човека макаци-резус.

В случай на ограничаване на калориите, което при научни експерименти се касае за доста сериозно намаляване на калоричността в сравнение с нормалното потребление на храна, на практика се създава ситуация, която се характеризира като почти перманентен глад.

Има мнение, че оздравителният ефект от недостиг на храна е еволюционно свързан с необходимостта да се доживее до светли дни, когато размножаването ще е възможно.

Учените, провеждали експерименти с животни, напомнят, че гладуването е доста рискован път към дългият и здравословен живот.

Много процеси, които протичат, когато гладуваме, могат да навредят повече, отколкото да помогнат, особено ако ги практикуваме сами, а не под наблюдение на лекари и учени.

Регулация на стареенето чрез сиртуини

Нутрициолозите Ейдан Гогинс и Глен Матен свързват помежду си два факта. Първият – частичната липса на храна забавя процесите на стареене. Второ, сиртуините се активизирали при недостиг на храна, а както е известно, те регулират процесите на стареене.

Наистина, изследванията показват, че сиртуините осигуряват на гладния организъм забавяне на процесите на стареене. Това води и до разработване на концепцията на диета Сиртфуд.

Създателите на този режим на хранене решават да се намери идеална стратегия за отслабване – трябва силно да бъде намалена калоричността на менюто.

Това ще позволи не само да се отслабне, но и да се стимулира организма към интензивно оздравяване и дори подмладяване.

За да се усили ефекта и да бъдат намалени негативните последствия от 6-месечното съществуване при гладуване, трябва да се активизират сиртуините отвън, с помощта на храни, съдържащи вещества-активатори за тези белтъци.

През 2016 г. излиза книгата Сиртфуд диета, и след известно време, благодарение на отзивите на известните личности, този хранителен режим става доста популярен в САЩ, особено сред елитите.

Схемата на сиртфуд диетата

Фаза I

1-3 ден – не повече от 1000 килокалории дневно, които следва да си набавяме от 3 зелени сокове и ястия, направени от препоръчани от създателите на диетата продукти, които съдържат много активатори на сиртуини.

4-7 ден – следва да се увеличат калориите до 1500 дневно – два зелени сока и хранене по пъти дневно.

Фаза II – поддържаща

Още 2 седмици следва да се храним по 3 пъти дневно, да изпиваме по 1 зелен сок и да правим по 1-2 междинни хранения – сумарно не повече от 1500-1800 калории дневно.

Най-известният активатор на сиртуини – това е естественият полифенол ресвеатрол, който се съдържа в червеното вино и в редица други продукти.

Истината е, че изследванията за активацията на сиртуините с ресвеатрол са доста противоречиви, и може би зависят от обектите, на които се провеждат експерименти.

Продукти за сиртфуд диета

Списъкът с разрешените при сиртфуд диета храни сгрява сърцето на почти всеки чревоугодник:

  • Тъмен шоколад;
  • Червено вино;
  • Кафе;
  • Цитрусови;
  • Боровинки и ягоди;
  • Орехи;
  • Стриди;
  • Риба от семейството на сьомгата;
  • Червен лук;
  • Кейл – вид зеле.

От кейла, черните боровинки и от цитрусовите следва да се правят зелени сокове, които трябва да се пият в продължение на 3 седмици. Смята се, че храненето при такъв режим повишава способността на организма да изгаря мазнини и ускорява неговия метаболизъм.

Какво мислят лекари и учени за диетата Сиртфуд

Научната общност не е възхитена от това как поддръжниците на алтернативната медицина ловко вземат на въоръжение постиженията на науката в областта на изследванията на сиртуините.

Както отбелязват специалистите, би било колосална грешка да се смята, че лабораторните изследвания върху мишките, дрождите и дори на културите човешки стволови клетки, имат каквото и да е отношение към реалните резултати от използването на сиртуините за влияние върху здравето на хората.

Към настоящия момент не съществуват никакви доказателства за това, че сиртфуд диетата оказва очакваният ефект – тоест променя метаболизма, забавя стареенето и подмладява тъканите.

Съмнително е и твърдението за свойството на веществата, постъпващи от храната да оказват значимо въздействие върху вътрешните метаболитни процеси, протичащи в организма

Отслабване обаче се постига, но не на това разчитат особено много желаещите да отслабнат.

1000 калории – това са 40-50% от нормалния ежедневен обем калории, който е необходим за средностатистическия човек.

Такова рязко намаляване на храната води до бързо разходване на въглехидрата гликоген, който се трупа в скелетните мускули и в черния дроб. Всеки грам гликоген задържа около 2,7 грама вода, която сама по себе си е доста тежка.

При намаляването на приеманите калории на 40-50% грама от нормата води до загуба на гликоген и на вода – чрез което се губят и килограми през първата седмица.

Това е и причината толкова трудно да се спазват строги диети, така се увеличават нивата на хормоните, предизвикващи апетит, например, на грелин.

Има и други интересни нюанси, които би било добре да се отчитат от хората, които желаят да отслабнат с помощта на сиртфуд диета.

Как да активизираме сиртуините

За активация на сиртуините на организма трябва да бъде създадена стресова ситуация, това се постига чрез намаляване на калориите с 2 пъти в сравнение с нормалните нива. Но да допуснем, че накараме организма да се почувства застрашен, и започва процес на стареене на клетките.

Какво означава това? Експериментите с животни показват, че значителното ограничение на калориите е довело до намаляване на заболеваемостта от рак, до промяна на някои метаболитни процеси – активизация на процесите на окисление на мазнините, а също и до по-интензивно възстановяване на увредена ДНК.

Забележителен ефект, а паралелно протичат и други изменения – потиска се способността за размножаване, развива се агресивност, променя се настроението – повишена тревожност и склонност към депресивни проявления.