Инспекторка от РЗИ Стара Загора е объркала при въвеждането на данните за областта в информационната система и така млад мъж, на 28 години, е обявен за починал, а всъщност е бил излекуван.

Инспектор от РЗИ натиска погрешен клавиш – от оздравял става

Младата жена веднага разбира, че е нанесла данните за мъжа в погрешното поле, но не знаела как да ги коригира, тъй като системата не я допуска, поради създадените няколко нива на защита.

Грешката става заради натиснат погрешен клавиш, тъй като точно, когато въвежда информацията, звъни телефона и тя се обажда.

Всъщност е трябвало да позвъни на оператор, който осъществява поддръжката на системата, да обясни ситуацията и след това от поддръжката да нанесат корекцията.

В малките часове на нощта, когато се обновяват данните за заболеваемостта от COVID-19, не се предоставя допълнителна информация по повод жертвите за деня. Това се прави на сутринта обикновено със съобщение на сайта на здравно министерство.

От съобщението, публикувано на сайта на здравно министерство, тръгва и скандалната новина по медиите, че у нас съвсем млад мъж е починал от COVID-19 и то без нито едно хронично заболяване, което би могло да усложни протичането на инфекцията.

Инспекторката от РЗИ Стара Загора си помислила, че всичко е наред с данните, но от здравно министерство ги зачитат и сами разкриват разминаването.

От РЗИ Стара Загора с извинение за допуснатата грешка

Директорът на РЗИ поднесе извинения пред медиите и съобщи, че здравният инспектор е много разстроена, заради грешката, която е допуснала и не знае какво да направи, за да я успокои.

От здравно министерство пуснаха информация за допуснатата грешка и в съобщението за по-малкия брой жертви на COVID-19 за 9 септември – от 9 на 10 намаляват.

По-късно от медиите се разбра, че младият мъж не е лекуван в болница, а е бил на домашно лечение след изявление на директора на УМБАЛ Стара Загора, че 28-годишен мъж вчера не е изписван.

28-годишният заразен е бил на домашно лечение и си е направил повторен PCR, резултатът, от който е бил отрицателен, затова е прибавен към оздравелите.

Вероятно обявеният за починал мъж изобщо не е разбрал какво изобщо се е случило, тъй като важи задължението за опазването на лекарска и служебна тайна, и по-добре, тъй като това би било голям стрес, но може и сам да се досети, ако погледне медийните публикации.