Учени от Института по електроника на Българската академия на науките (БАН) са на прага на страхотно постижение – те ще извършат лазерна обработка на биосъвместими полимери и керамика, които ще могат да се използват при хирургични интервенции, съобщават от БАН.

Целта – създаване на иновативни антибактериални повърхности, благодарение на които пациентите ще могат да се възстановяват много по-бързо след хирургична интервенция.

Материалите за импланти ще бъдат обработвани с лазер, който ще позволи ускореното развитие на клетки в тях и по-бързото заздравяване на следоперативни рани.

Новите открития – благодарение на програма

Въпросните новооткрития са благодарение на изследвания в рамките на проект по програма „Мария Склодовска-Кюри, Иновативни мрежи за обучение“.

Учени от цели 18 организации из цяла Европа ще се включат в мрежа, която ще работи за създаването на материали с антибактериални свойства. Целта е те да се използват върху повърхности на ортопедични импланти.

Новите покрития ще се поставят върху имплантите през така наречени добавъчни техники за производство. Ефикасността на антибактериалните повърхности пък ще бъде подобрена посредством лазерна обработка на материала, от който се произвеждат те.

Тепърва предстои задълбочено проучване на свойствата на тези нови материали ,за да може да се гарантира, че те ще бъдат приложими за употреба в импланти.

Какви са очакваните ползи от тези открития

Ползите от тези открития не са никак малко и в по-голямата си част са иновативни. Най-големите очаквания от тези научни открития са свързани с предотвратяването на инфекции след операции, по-бързото възстановяване на пациентите, както и намаляване на следоперативните разходи за здравеопазване.

В рамките на този проект в Института по електроника се провежда и международен конкурс за избор на двама докторанти.

Интерес към конкурса не липсва, а към този момент вече има подадени документи за участие от млади учени от България, Иран, Русия, Италия, Колумбия, Пакистан и Индия.

От БАН прилагат и две снимки, на които могат да се видят:

Снимка БАН 1

Лазерно индуцирана микро-пяна от хитозан като интерфейс тъкан-имплант за приложение в тъканното инженерство.

Снимка БАН 2

Клетка, прикрепена към слой от колаген, който е лазерно обработен.