Появата на бял свят на дете е много радостен и същевременно труден момент в живота на всяка двойка.
За пълното подготвяне за бащинството не помагат никакви съвети.

Но мъжът е добре да знае, че раждането на дете може да повлияе на взаимоотношенията с любимата му жена, на сексуалния живот, на съня, на почивката и на цялостния му светоглед.

Сега сме трима

Преди началото на бременността и раждането на детето мъжът и жената могат да си посвещават много повече време един на друг и заедно да си прекарват времето.

Появата на бебето означава смяна на приоритетите, по-малко спонтанност в живота и пренасяне на акцента от личния живот на семейната обстановка.

Родителите напълно се потапят в своите нови роли и рискуват да забравят един за друг.
Именно поради тази причина психолозите съветват бъдещите родители да се възприемат като едно семейство още по време на бременността и раждането.

Няма смисъл детето да се възприема като център на вселената, то трябва да се превърне в свързващо звено, което укрепва семейството и подобрява взаимоотношенията между родителите.

Здравей, нов човек

Бащинството променя мъжа. При това сериозните изменения протичат още след раждането на детето.

Изследванията показват, че появата на нов член на семейството често кара мъжа да изпитва доста противоречиви чувства, когато гордостта и радостта от бащинството се смесват със страха от загуба на независимост и безсилие пред заобикалящия свят.

Младият баща бива завладян от вътрешната борба – за да помага в грижата за детето и да се превърне в истински близък човек за него, се налага да прекарва по-малко време в любимата си работа, както и да отделя по-малко енергия за нея, макар и това да е временно, докато детето поотрасне.

Мъжът също се налага да преразглежда своите възгледи за разпределение на семейните задължения. Жената просто физически не е в състояние да се справи с такава лавина от затруднения, с която се изправя след раждането.

Поради тази причина част от домашните задължения се налага да се възложат на партньора.

Постоянна умора

Една от трудностите, които застигат младите родители, е недостатъкът от сън. На новороденото не го интересува дневното разписание на възрастните – бебетата спят почти денонощно, но само по час или два, и едва към третият месец продължителността на нощния им сън се увеличава до 4-5 часа.

Ако бебето се кърми, то бащата има възможност да поспи малко повече от майката. Но това не отменя необходимостта от нощното сменяне на памперси или дундуркане на бебето, когато плаче.

В изследване с участие на 72 двойки, което се провело в първите месеци след раждането, и двамата родители споделили, че се изморяват еднакво. Но мъжете спали малко по-малко, тъй като им налагало да ходят на работа, а майките можели да спят дълго през деня.

Период на продължително въздържание

След раждането на детето определени изменения претърпяват и сексуалните взаимоотношения.

В това играе роля както физическото състояние на майката, така и психоемоционалното състояние на двамата родители. Много двойки споделят, че сексът заменят с няколко допълнителни спокойни часа сън.

За нормализиране на състоянието на майчиния организъм след раждането е необходимо време. Хормоналните изменения, насочени към осигуряване на достатъчно кърма за детето, може да понижат сексуалното желание на жената.