Американски и австралийски учени обявиха, че са намерили начин да обърнат процеса на стареене. Те вече са тествали технологията върху мишки и са започнали провеждането на клинични изпитвания върху хора.

Учени от Харвардския университет и университета на Нов Южен Уелс твърдят, че са успели да изключат гените, отговорни за стареенето и да включат гените на младостта с помощта на естествени белтъци и молекули.

Водещият автор на изследването, който е професор по генетика в Харвардския университет, посочва, че са идентифицирали гени, които контролират процесите на стареене в организма. Когато те са правилно активирани, те могат да окажат много силно въздействие, дори и да обърнат процесът на стареене, поне при мишките.

Според учените, те въвели в гените молекула с название NMN, която в рамките на една седмица напълно обърнала процесите на стареене в мускулната тъкан. Изследователите се надяват да успеят да разработят лекарство, което може да възвърне младостта на човешките клетки.

Старост и младост

Учените посочват, че в своите изследвания вече са преминали във фаза на клинични изпитвания върху хора. В настоящия момент няколко подобни научни изследвания се провеждат по света и учените се надяват в близките няколко години да узнаят до колко е ефективна тази технология при хората.

Но изследователите са обнадеждени и отбелязват, че клиничните изпитвания са започнали скоро, но са изключително обещаващи.

Първите тестове показаха, че молекулите, които увеличават продължителността на живота при мишки, не увреждат по никакъв начин човешкото здраве.

На тези молекули се приписват противовъзпалителни свойства, способни са да предотвратяват възпалителните процеси в организма. Например почервеняване на кожата или дори заболявания на стомашно-чревния тракт.

Учените смятат, че молекулата NMN е начинът или средството за удължаване на живота.

Списание „Тайм“ определи професор Синклер – ръководителят на гореописаното научно изследване, за един от най-влиятелните хора в света. Преди години той установи полезните свойства на ресвератрола, съдържащ се естествено в червеното вино и успя да обясни начинът на неговото въздействие върху човешкия организъм.

Професор Синклер се надява, че някой ден новото откритие ще направи революция в медицината, както някога са направили антибиотиците. Някои наричат това игра на Бог. Но ако се върнем 1 век и попитаме някого за антибиотиците, вероятно бихме получили подобен отговор.