В последното десетилетие, стана изключително популярна консумацията на суперхрани. Всъщност, суперхраните, представляват природни продукти, които съдържат много витамини и минерали и могат да повлияят благоприятно върху нашето здраве.

Една от тези храни е именно къдравото зеле, или още известен под името кейл. Направени са множество проучвания, относно състава на този зеленчук, които са стигнали до извода, че той е много полезен за зравето и влияе благоприятно върху някои болестни състояния.

Какъв е хранителният състав на кейл

Не е напразно окачествяването на кейла като суперхрана. В къдравото зеле се съдържа голямо количество витамини, сред които: витамин С, витамин К, витамин А, фолиева киселина и др.

Освен, че е и нискокалоричен, къдравият зеленчук е много богат на фибри и хлорофил. Установено е, че в него се съдържа по-голямо количество калций, отколкото в прясното мляко (при едно и също измерено количество). Магнезият е друг важен минерал, открит в къдравите зелени листа.

В хранителното съдържание на кейл, липсват захари и мазнини. Не бива да забравяме и голямото количество антиоксиданти, които са установени в неговия състав.

Специалистите са установили, че в една чаша пълна с кейл се съдържа препоръчителната дневна доза мед за деня.

Какви ползи ни носи консумацията на кейл

В кейлът са открити вещества, наречени секвенстрати, които имат свойството да задържат жлъчните киселини в стомашно-чревният тракт и да предотвратят реабсорбцията им. По този начин, се редуцира и общият холестерол.

Това е така, защото черният дроб има функцията да превръща холестерола в жлъчни киселини, които да разградят мазнините. След като приетите мазнини се обработят, жлъчните киселини се абсорбират от кръвта, увеличайки холестерола. А, чрез секвентстрантите това е по-трудно да се случи.

Както споменахме и по-горе, в кейлът се съдържат много антиоксиданти. Антиоксидантът е молекула, която може да забави или да предотврати окислението на други молекули, което предпазва клетките от смърт и увреда. Окисляването причинява образуване на свободни радикали, което ускорява процесите на стареене и може да доведе до образуване на злокачествени образувания.

Чрез редовната консумация на кейл, ние може да подсилим имунната ни система. Това е благодарение на голямото количество витамин С, желязото и витамин А. Благодарение на фибрите и хлорофила, които се намират в кейлът ние може да подобрим функциите на храносмилателната ни система.

Високото съдържание на витамин К подпомага здравето на костите ни. Освен това този витамин има важно значение за съсирването на кръвта. Консумацията на къдраво зеле може да заздрави стените на кръвоносните съдове.