Всяка дама, която полага грижи за косата си, няма как да не е засичала кератина като съставка на много продукти за коса. Терапиите с кератин много популярни и във фризьорските салони, където ни обещават красива, бляскава и здрава коса.

Оказва се обаче, че кератинът се намира естествено в нашето тяло. Днес, ще говорим, какво представлява кератинът, как се отразява неговата загуба върху външния ни вид и как можем да си набавим допълнително кератин.

Какво е кератинът

Кератините всъщност са група фибриларни белтъци, които имат структурна роля и са здрави и неразтворими. Нишките, които образува кератинът служат като защитна бариера.

При нормални условия, организмът ни си синтезира сам кератин. Той се намира в епителните клетки на повърхността на кожата и участва в структурата на космите и ноктите ни.

Открити са 54 типа кератин, които се произвеждат от тялото и се кодират от човешкия геном. Половината от тези кератини се откриват в космените фоликули.

Благодарение на свойството на този протеин, да не се разтваря във вода, както и в киселини и основи, структурата му се запазва здрава, дори и, когато е подложен на действието на различни химикали.

Защо губим кератин и как ни се отразява това

Ежедневно, прилагаме най-различни продукти върху косата ни – някои от тях съдържат химични вещества, които са много силно концентрирани или са на алкохолна основа. С времето, това започва да се отразява на структурата на кератина и респективно на здравината на нашата коса.

Термичната обработка на косата ни се счита за най-лошия враг на здравата коса именно поради факта, че продължителното третиране на косата на силна температура уврежда структурата на протеина. Много от боите за коса съдържат съставки, които също могат да навредят на здравината на нашата коса.

В резултат на „изхабяването“ на кератина, косата става суха, накъсана, чуплива и губи своя блясък.

Както споменахме и преди това, кератина се открива и по ноктите и кожата ни. Лакирайки ноктите си, и използвайки ацетонови лакочистители, ние постепенно увреждаме кератиновите влакна и в резултат те стават чупливи и крехки.

Някои от продуктите за кожа също могат да повредят кератина в нейния епителен слой и да навредят на външния ни вид.

Как да си набавим допълнително кератин

Вече сте наясно, че много козметични компании, залагат на кератин като основна съставка на продуктите за коса, кожа и нокти. Но преди да сте се запътили към магазините за козметика, трябва да знаете, че може да си набавите кератин и чрез храната.

В най-големи количества, този структурен протеин се съдържа в: яйцата, лука, сладките картофи, слънчогледовото семе, сьомгата и др.