Мръсната спалня е основната причина за настоящата епидемия от алергии, която засяга 20% от население на Великобритания, а и не само.

В България не са провеждани подобни проучвания, но с голяма степен на сигурност може да се твърди, че ситуацията е почти идентична с тази в Обединеното кралство. Според статистиката, около 20% от хората във Великобритания сменят спалното си бельо веднъж месечно.

Резултатите от проведено наскоро изследване във Великобритания показват, че около 34% от британците много често кихат и кашлят в своята спалня.
Именно в това помещение, предназначено за комфортен отдих, възникват по-голямата част от домашните алергии.

Изследователите анализирали причините за развитие на алергични реакции сред населението на страната и установили, че алергията възниква в резултат на неспазване на основни хигиенни правила.

Проучването всъщност показа, че британците не са свикнали да сменят спалното си бельо по-често от веднъж месечно.

Така, около 20% от населението на Великобритания сменя спалното си бельо веднъж месечно и дори по-рядко, докато в същото време здравните експерти препоръчват това да се прави през не повече от 4-5 дни.

Статистиката показва, че най-небрежни към хигиената в спалнята са жителите на град Лондон.

Експертите са установили, че около 12% от населението на столицата сменя спалното си бельо веднъж на 2 месеца.

Въпреки това учените предупреждават за необходимостта от поддържането на чистота в спалнята, тъй като основните причинители на алергии у дома са праховите и постелните, гъбичките, а също и космите от домашните любимци.

Изследователите препоръчват редовно да правим мокро почистваме у дома, да избърсваме праха от мебелите в спалнята и да сменяме спалното бельо, колкото е възможно по-често.

По-рано учените също посъветваха хората, които живеят в апартаменти да внимават много с меката мебел и старателно да я почистват особено през лятото.

Проучванията показват, че дори и най-качественият ъглов кожен диван при неправилна поддръжка бързо губи красотата и блясъка си с всички последствия от това.

Учени от Британската асоциация за борба с вредителите предупреждават собствениците на домашни животни за това, че топлите и с повишена влажност помещения през зимата са идеална среда за размножаване на бълхи.

Въпреки това социологическите проучвания потвърждават, че хората не спазват препоръките за поддържането на хигиена в домовете, като от 2000 британци 34% отбелязали, че тяхната алергия е възникнала в спалнята, при 33% от запитаните алергична реакция за пръв път им се е появила в хола, а 18% от участвалите в допитването станали жертва на алергия, дължаща на микроби, които обикновено обитават сервизните пощения на къщата или кухнята.