Учените откриха нови доказателства, че гладуването е един от най-добрите начини за поддържане на оптимално тегло и за укрепване на цялостното здраве на организма.

Новите изследвания доказаха, че ефективността на гладуването през деня. Според учените, системата на 3-разовите хранения не е достатъчно резултативна, защото е много по-полезно човек да се въздържа от храна 1/3 от деня, тоест около 8 часа или дори половината денонощие, тоест 12 часа.

Резултатите от експеримента на учените са публикувани в изданието Proceedings of the National Academy of Sciences потвърждават необходимостта от гладуване, а също и отричат популярната теория за ползите от честото хранене.

Според авторите на изследването, умереното няколко пъти на ден хранене не спомага за поддържане на добро здравословно състояние. „Отказът от 3-разовото хранене и периодичния пълен пост в продължение на 8 или 12 часа не просто спомага човек да се справи с излишните килограми, но и е най-мощното профилактично срещу много от болестите на нашето време.

По този начин човек може да предотврати развитие на диабет, рак, болест на Алцхаймер и заболявания на сърдечно-съдовата система.“

Струва си да се отбележи, че днес голямата част от привържениците на здравословния начин на живот се придържат към режим на хранене 3 пъти дневно, който според някои представители на научната общност не съответства на нормалния еволюционен поведенчески човешки хранителен модел.

Ако обърнем внимание на начина на хранене на древния човек – ловец, ще установим, че в онези времена хората не са се хранели под часовник и им се е налагало да стоят гладни продължително време. И именно поради тази причина учените смятат, че частичното гладуване е нормално заложено в природата на човека поведение на хранене.

Освен това здравните експерти уверяват, че е полезно всеки човек да ограничава калорийния прием няколко пъти седмично. В такива дни може да се консумират храна с обща калоричност не повече от 500 килокалории.

За тази цел можем да се откажем от закуската и обяда. Такова поведение, според учените, ще ни позволи да реагираме по-адекватно на стресовите ситуации.

Гладуването също така способства за предотвратяването на възпалителните процеси, растежът на туморните образувания се преустановява, значително се ускорява освобождаването от организма на увредените клетки.

Експерименти върху животни потвърждават, че гладуването предпазва организма от рак, диабет и болести на сърцето.